Home

Achtergrond 309 x bekeken 1 reactie

Greenpeace: Luxemburg wil Amflora verbieden

Luxemburg gaat de teelt en verwerking van de genetische gemodificeerde aardappel Amflora verbieden.

Volgens milieu-organisatie Greenpeace heeft de Luxemburgse minister van Gezondheid, Mars Di Bartolomeo, dat aangekondigd op een conferentie over voedselveiligheid.
De Europese Commissie gaf Amflora onlangs een toelating voor de commerciële teelt. Eerder heeft Oostenrijk een verbod op de teelt aangekondigd.
Greenpeace reageert verheugd op het Luxemburgse voornemen. “Amflora bevat een antibioticaresistent gen. Antibioticaresistentie kan leiden tot nieuwe risico’s voor de menselijke gezondheid. Bovendien zijn er voldoende gentechvrije alternatieven op de markt.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Het blijft leuk dat altijd eeuwige dogma dat antibioticaresistentiegenen in planten slecht zijn. Ze zouden namelijk overgedragen kunnen worden aan andere bacterieën onder het motto "natuurlijke GMO" (ook wel horizontale gen transfer genoemd).
  Nee, antibioticagenen in planten zijn niet slecht en de kans dat ze worden overgedragen naar andere niet kruisbare organismen is erg klein, zoniet ondenkbaar.
  Het gevaar schuilt hem namelijk niet in het onschuldige antibioticaresistentiegen, maar in het gebruik van antibiotica. Doordat er veel antibiotica in het milieu terecht komt, uit allerlei bronnen, (veehouderij, ziekenhuis,...) ontwikkelen o.a. bacteriën resistenties tegen antibiotica, gewoon door mutaties vanwege de selectiedruk. Niet omdat plantje "x" toevallig een antibioticaresistentiegen heeft. Zonder selectiedruk geen resistentie ontwikkeling!
  Het is dus niet het gen in de plant wat we aan moeten pakken, maar het antibiotica gebruik ansich.
  Ben er trouwens wel een groot voorstander van om zo min mogelijk junk DNA in het plant genoom in te brengen. Antibioticaresistentiegenen vallen daar ook onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.