Home

Achtergrond 1496 x bekeken

Gortdroog weer bedreigt knolzetting in aardappelteelt

Bernard Wentink stelt de beregeningsinstallatie af.

De consumptieaardappelen van de akkerbouwer en veehouder uit de Achterhoek hebben al zeker drie weken geen serieuze regenbui mogen verwelkomen. "De knolzetting begint nu”, aldus Wentink, "en als de aardappelen uitdrogen gaan ze knollen afstoten in plaats van aanmaken." De installatie heeft een actieradius van circa 80 meter. De installatie wordt twee keer daags verzet. In totaal teelt Wentink op 15 hectare aardappelen. Daarnaast houdt hij rundvee en verbouwt hij mais en suikerbieten. Foto Tjerk Hermsen

Bij Familiebedrijf Van Hoven wordt een nieuwe opslagplaats voor pootaardappelen en machines gebouwd, inclusief koelcel. "De installatie zal half augustus ongeveer klaar zijn", aldus Roger van Hoven, die naast pootaardappelen in het Zuid-Limburgse ook fritesaardappelen en uien teelt. Voorheen huurde Van Hoven opslagruimte in. De opslagplaats scheelt dus in de transportkosten. Ondertussen is het wachten op regen. "De aardappelen en uien beginnen het te voelen." Foto Twan Wiermans

Klaas Gast scheert samen met zijn zwager Gerko Knol 54 schapen van een collega-schapenhouder. De dieren stonden al vroeg in het jaar buiten en konden hun vacht nog goed gebruiken. Met het huidige warme weer is de vacht niet meer nodig. "De meeste veehouders laten hun schapen tegenwoordig in de winter scheren", vertelt Gast. De veehouders uit het Groningse Uithuizermeeden scheren regelmatig schapen van collega-veehouders. Komende weken staan nog een aantal kleinere op koppels op de rol. Foto Jannes Wiersema

Zo'n twintig drachtige zeugen van het biologisch varkensbedrijf Schuttershof van Herbert en Jacqueline Groeneveld in het Gelderse Well hebben vandaag de diervriendelijkste barbecue opgediend gekregen. Hoewel varkens niet vies zijn van een stukje vlees besloot organisator Wakker Dier alleen plantaardige, biologische gerechten op het menu te zetten. De varkens kregen gepofte appels, maiskolven, maiscake en appelstroop. Alle gerechten kunnen ook aan mensen worden voorgezet. Wakker Dier wil met de actie benadrukken dat barbecueën ook kan zonder vleesproducten. ”En als je dan toch een stukje vlees wilt eten, neem dan een dier dat in elk geval ook al buiten is geweest voordat het op de barbecue kwam”, vindt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. Biologisch varkenshouder Groeneveld heeft ongeveer 50 zeugen met vleesvarkens. Het bedrijf is genomineerd voor de mooiste modderpoel van 2010. Foto ANP

Selecteur Raymond van Laan geeft uitleg over een vlasproefvel aan adjunct-directeur Lars Hoelgaard van DG Agri op een vlasproefveld van Marc van de Bilt (vlnr op voorgrond). Foto Camile Schelstraete

Jeanette Blankert ontdoet honingraten van een waslaag. Door te slingeren komt de honing vervolgens vrij. Eric en Jeanette Blankert zijn hobby-imkers. Het oogsten gebeurt bij Theo Joosten uit Gendt, één van de grotere imkers in Nederland. Hij schat dat de honingopbrengst dit jaar de helft is van normaal. Theo Joosten: "Dat komt door het koude voorjaar. Toen de appelbomen bloeiden was het te koud voor de bijen."Joosten plaatst kasten op fruitpercelen. Hij heeft 35 kasten en 21 korven. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.