Home

Achtergrond 263 x bekeken

Goede vraag naar fosforarm voer voor melkvee

Cehave Landbouwbelang merkt veel belangstelling voor krachtvoer met minder fosfor.

Meer dan 150 veehouders gebruiken al voer met een kwart minder fosfor. Eric van der Wijst, productmanager rundvee, tekent echter ook aan dat het niet altijd goed gaat. Als veehouders wel krachtvoer nemen met minder fosfor, maar vervolgens niet letten op de gehalten in de rest van het rantsoen, kunnen problemen ontstaan. Die zijn ook gesignaleerd door dierenartsen.

Meestal blijft het bij een daling van het eiwitgehalte in de melk, maar er kunnen ook gezondheidsproblemen ontstaan bij de koeien. Dit komt door een te laag totaalgehalte aan netto-fosfor. Een andere risico is dat boeren wel krachtvoer met weinig fosfor gebruiken, maar dat ze het effect met fosforrijk bijproduct teniet doen.

Toch constateert Cehave dat er behoefte is aan voer met minder fosfor. Want 25 procent minder fosfor geeft 15 procent minder fosfaat in de mest. Onderzoekscentrum De Schothorst heeft bovendien geconstateerd dat een lager fosforgehalte best kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.