Home

Achtergrond 1 reactie

Gesloten varkensbedrijf van 118 hectare

Vlakbij Hallsberg, in de provincie Örebro staat een gesloten bedrijf van circa 118 hectare te koop. Het bedrijf is goed voor de productie van circa 3.200 vleesvarkens per jaar.

De varkenssector in Zweden is niet groot. Nederland had in 2009 ruim 12 miljoen varkens. Zweden telde vorig jaar nog zo’n 1,6 miljoen varkens. De Zweedse varkenshouderij krimpt. Tien jaar geleden had Zweden nog zo’n 1,9 miljoen varkens. Het aanbod van Zweeds varkensvlees neemt af, maar de milieubewuste Zweedse consument wil het liefst vlees uit eigen land, ook als dat duurder is.

Het krimpende aanbod in eigen land biedt kansen voor de overblijvers, constateert Jan Ovinge van AGRO Emigratie & Investeren. Zweden staat bekend als koploper op het gebied van milieu en welzijn. Dat zou, naast de vergrijzing, ook een reden zijn waarom boeren afhaken. Maar dit beeld klopt maar ten dele, want wat betreft de mest zijn de regels er juist minder streng dan in Nederland, zegt Ovinge. Hij heeft een gesloten varkensbedrijf in portefeuille vlakbij Hallsberg, in de provincie Örebro. Het is een gesloten bedrijf van circa 118 hectare. De helft van de grond is productiebos, de andere helft wordt vooral gebruikt voor teelt van graan voor de eigen varkens. De varkenshouder heeft een eigen drooginstallatie voor het graan en een voerkeuken voor het droogvoersysteem naar de stallen.

De stallen zijn goed onderhouden en voldoen aan de laatste eisen in Zweden. Hierdoor kan de nieuwe eigenaar direct aan de slag zonder grote investeringen te moeten doen in renovatie. Bij het bedrijf staat een stal voor 340 slachtvarkens. Deze stal is in 1976 gebouwd en in 2003 verbouwd. De muren zijn van beton en het uitmestsysteem dateert van 2009.

Daarnaast is er een loopstal voor droge zeugen. Deze is in 1995 gebouwd. Deze stal telt vier secties met plaats voor 26 dieren per sectie. Verder is er nog een kleine stal voor beren en gelten. De gespeende biggen staan in grote strohokken. Deze stal is gebouwd in 1992 en verdeeld in twee afdelingen (18 meter bij 14 meter), die ook weer in tweeën zijn verdeeld. Hierin is plaats voor 450 vrijlopende biggen op stro. De stal heeft watertroggen en een kabelvoersysteem.

Verder is er een dekstal voor zeugen. De zeugen staan op stro, maar er zijn ook 39 fixatieplaatsen, boxen voor beren en passeergangen. De dieren worden gevoerd met een voerwagen op rails. De kraamafdeling is ouder (1968), maar in 1999 nieuw ingericht. Deze afdeling heeft 45 boxen, vloerverwarming en muren van fiberbeton. De kraamafdeling heeft, net als de meeste stallen, veel daglicht. Daarnaast zijn er nog diverse schuren voor berging van hooi, stro en machines.

Bij de boerderij staat een witte houtskeletwoning. De vraagprijs voor de boerderij is 12 miljoen SEK, ruim 1,2 miljoen euro (koers 28 mei). Daarvoor heeft de nieuwe eigenaar de gebouwen, de grond en bijbehorende toeslagrechten.

Meer informatie: AGRO Emigratie & Investeren, Jan Ovinge, 0320 – 26 26 43 of 06 – 13 21 78 58, www.agro-eni.nl

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dmmlrwylsh

    u7F6Kz njrtszsmgyon, [url=http://zliawqxzadtb.com/]zliawqxzadtb[/url], [link=http://bdempnurabty.com/]bdempnurabty[/link], http://akfaneydroxl.com/

Of registreer je om te kunnen reageren.