Home

Achtergrond

Geruimde geitenbedrijven dubben over toekomst

Geitenhouders zijn in gespannen afwachting van een besluit van ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) over versoepeling van de maatregelen tegen Q-koorts.

Nadat rond de jaarwisseling drachtige dieren op besmette bedrijven werden gedood willen de boeren geiten kopen om hun lege stallen te vullen. Ze koesteren stille hoop dat ze weer mogen fokken met de nog levende geiten.

Verburg kondigde vrijdag aan dat een beslissing vermoedelijk volgende week volgt. Geitenhouder Rob Paulissen (29) uit Haghorst kocht in maart 450 nieuwe geiten toen de eerste signalen over versoepeling binnenkwamen. Sindsdien is het wachten op het goede nieuws. Voor Frans van Roessel (37) uit Tilburg is het nog maar de vraag of hij een volledig nieuwe veestapel krijgt gefinancierd.

Paulissen vertelde vrijdag dat stoppen met zijn geitenbedrijf geen optie was. De investering van het bedrijf dat hij in 2005 begon is nog niet terugbetaald. Van de schadevergoeding die hij kreeg voor 450 geruimde melkgeiten kocht hij evenveel maar oudere en minder productieve geiten terug. Ze kunnen na een beslissing van Verburg meteen worden aangevoerd. Wat hij betaalde voor de geiten wil hij niet zeggen maar de jonge Brabantse geitenboer wil wel kwijt dat het twee keer zo veel was als toen hij vijf jaar geleden begon. Niet besmette geitenhouders kunnen goed aan de verkoop van hun dieren verdienen.

De afgelopen maanden werkte Paulissen extra uren bij een loonwerker. Niet uit nood. "Alle beetjes helpen.'' Hij verwacht nog zeker vijf jaar de financiële gevolgen van de ruiming in januari te voelen. "En dan nog was mijn bedrijf altijd productiever geweest als er geen Q-koorts was geweest. Die slag haal je nooit meer in.''

Extra wrang was Q-koortsbesmetting op het bedrijf van Frans van Roessel in Tilburg. Toen in april Q-koorts werd vastgesteld was er geen enkele geit drachtig. Er werd weliswaar niet geruimd en een schadevergoeding krijgt hij dus niet. Zijn geiten werden vrijwel waardeloos door het fokverbod en ze leveren langzaam maar zeker steeds minder melk. Het bedrijf is daardoor niet meer rendabel.

Van Roessel meent dat Verburg met maatwerk moet komen. Hij wil weer kunnen fokken met zijn gezonde en gevaccineerde geiten. Voor een nieuwe veestapel is geen geld. Zijn dieren leveren bij de slachterij hooguit nog 15 euro per stuk op. "Het zal niet te doen zijn. Het is niet realistisch en geen normaal bedrijfsrisico meer.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.