Home

Achtergrond

Gemoederen verhit op Franse varkensmarkt

Op de Franse varkensmarkt raken de gemoederen de laatste weken steeds meer verhit.

Nadat vorige week tien varkenshouders een nachtelijke inval pleegden bij slachterij Gad in het varkensgebied Finistère heeft nu de organisatie van vleesbedrijven Sniv-SNCP een brief op poten geschreven waarin het dergelijke activiteiten en andere bedreigingen onaanvaardbaar noemt.

Tot grote frustratie van de varkenshouders komt de notering op de toonaangevende Marché du Porc Breton in Plérin al weken nauwelijks van zijn plaats. Maandag bleef de notering weer hangen op € 1,252 per kilo nadat een week eerder een minuscule verhoging met 0,005 cent op de borden kwam. "In alle varkenslanden om ons heen gaan de prijzen flink omhoog en wij blijven maar hangen. Dat is steeds frustrerender aan het worden", laat het beursbestuur nu al weken lang vertwijfeld weten. Volgens de MPB ligt het bepaald niet aan de vraag, die is hoog genoeg. De beschuldigende vinger gaat daarom naar de slachters die onder één hoedje zouden spelen om de prijzen laag te houden.

Maar de vleesindustrie laat dat niet over zich heen gaan. De Sniv-SNCP, de koepel van vleesverwerkende bedrijven, verwijt op haar beurs de MPB een gebrek aan objectiviteit en neutraliteit. Het beursbestuur moet zich volgens de vleesbedrijven beperken tot het organiseren van de handel en zich onthouden van commentaren, zeker als die kritisch zijn tegenover één van de marktpartijen. "Wij verwachten van de MPB dat ze een neutrale positie behoudt tussen de verkopers en de kopers."

Of registreer je om te kunnen reageren.