Home

Achtergrond 568 x bekeken 11 reacties

Gek op wilde paddenstoelen

Mijn vrouw Liouda is gek op wilde paddenstoelen. In het voor- en najaar ben ik haar daarom altijd enkele weekenden kwijt.

Volgens de geruchten hier in Kazachstan heeft onze president de Chinezen 1 miljoen hectare gegeven, zodat die hier hun soja en andere gewassen kunnen telen. Velen zijn het er niet mee eens maar het zal toch wel doorgaan. Dat er Chinezen komen is wel duidelijk. We hebben ze zelfs op ons bedrijf lopen om paddenstoelen te zoeken.

Paddenstoelentijd

Elk voorjaar en najaar is het paddestoelentijd en mijn vrouw Liouda fleurt dan helemaal op, ze is een grote liefhebber van paddenstoelen. Dat komt doordat ze opgegroeid is in Chistopel. Daar leefden ze in de oogsttijd van de paddenstoelen.
In ons gezin is Liouda wel de enige die er gek op is. De rest van de familie sponsort haar er niet echt in. Maar dat weerhoudt Liouda er absoluut niet van om paddenstoelen te zoeken én eten.

Met een beetje geluk krijgen we eten

In het seizoen komt Liouda vrijdags vanuit de stad naar het bedrijf en is dan zaterdagsmorgens na 8 uur al niet meer te bekenen in of rond het huis. Net als de honden, die gaan met haar mee het veld in. Rond de middag komt ze dan wel weer terug: zichtbaar gelukkig, helemaal ontspannen en met emmers en plastic zakken boordevol paddenstoelen. Met een beetje geluk maakt ze dan wat eten voor ons klaar. Daarna is ze weer weg tot de avond. Soms piept ze er ‘s avonds ook nog eens tussenuit, als er nog een beetje licht is.

Veel wilde paddenstoelen op ons land

Er groeien veel paddenstoelen op ons land en op de wilde velden om ons heen, waarop de dorpsschapen en -koeien grazen. Half april waren de eerste paddenstoelen er, en Liouda wilde de kinderen op vrijdags meteen na de middag ophalen van school en hierheen komen, zodat ze de middag nog had voor haar paddenstoelen-strooptochten. De leraressen wilden de kinderen alleen vrijaf geven als Liouda hun bij terugkomst, maandag, ook paddenstoelen zou geven. “O, geen probleem’, was het antwoord, en wég waren ze, op weg naar hier.

Genoeg voor iedereen

Op zondag belde de Chinese vriendin van Liouda. Zij heeft op de markt een eigen kraam met heel veel cosmetica en vreemde geneeskrachtige dingen. Die Chinese vriendin haalt hier vaak varkenskoppen, -oren en -poten, om Chinese lekkernijen van maken. “Zijn er alweer paddenstoelen?”, vroeg de Chinese. “Ja? Dan kom ik ook.” Dus kwam ze met haar man en met nog een echtpaar, op zoektocht. Ze amuseerden zich de hele middag met Liouda. In de avond maakten ze de paddenstoelen klaar voor de schooljuffen. Maandags waren die juffen er maar wat blij mee. De andere leraressen wilden direct onze kinderen in hun klassen opnemen, en de volgende week ook paddenstoelen. Nou zal dat niet zo’n probleem zijn. De oogst is meestal zo groot dat mijn hoofd bewaking altijd flink wat paddenstoelen krijgt, en ook de andere vriendinnen van Liouda.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert toch mooi dat zoiets blijft doen.
  De meeste mensen uit de stad weten niet eens meer waar het eten vandaan komt.
  Eet nu ook de meeste aparte dingen, maar probeer het maar al te graag allemaal.
  Ipv nooitjes bij de bier krijgen we dus paddestoelen :)))

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert,

  Hier in Hongarije net hetzelfde (het lijkt wel een drug)gelukkig is mijne wederhelft niet zo gek daarop (gelukkig mogen hoogzwangere vrouwen niet meer reizen naar een bierborrel en zijn dus ook geen borrelnootjes nodig jeroen...) .
  Als dit je lekkernij is moet je vrouw er wel enige kennis van hebben want er bestaan meer wilde giftige als eetbare.
  Hier is men bv gek op die reuzepaddestoelen ze eten die op in schijven gesneden en gebakken als vlees.
  Maar met een goede witte saus is dat soep pattaten, vlees en groenten in een keer. Wil deze van u wel op het menu hebben hoor , maar niet in het kader van een laatste avondmaal !

 • no-profile-image

  Jeroen

  frituurhapje :)
  Dat kon nog van pas komen.
  Misschien toch een idee om dit echt te plannen, maar dat maar even via mail doen.
  Bert heeft onze mailadressen wel.

 • no-profile-image

  Patrick

  ik stel voor eerst in Doetinchen een sponser te zoeken die KLM en smirnoff over de brug kan krijgen

 • no-profile-image

  Jeroen

  Willen ze vast wel onder de noemer, excursie of teambuilding :) of niet Doetichem?

 • no-profile-image

  Piotr

  Wat zijn de latijnse namen van de paddestoelen die daar veel voor komen? Sommige soorten zijn erg gewild voor export. Ons zusterbedrijf in Letland heeft als ik het goed heb een vraag voor 100ton verse boletusen liggen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dat kan Liouda nog even zoeken blijven :))
  Bert, is er geen snackbar dan?

 • no-profile-image

  ed bakker

  Ben vroeger als kind ook wel met mijn moeder meegeweest cantarellen zoeken die had ook de zoekkoorts in de tijd er voor je verhaal roept herinneringen op
  tussen haakjes regent vandaag erg blij mee
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Paddenstoelen snack bars. geen.goede friet kennen ze niet en zeker geen kroketten en zo.op de velden staat maar 1 soort die giftig is.dat soort dat in kluitje bij elkaar groeit.word zigeunertje genoemd hier.is wel voor leek niet te onder scheiden van een heel goede soort die er veel op lijkt.Dus Ed je soya voor Japanners kan er nu weer door heen komen en groeien
  Groeten

 • no-profile-image

  Han

  Bert deze zoek drift van Liouda is me bekend uit Siberie. Hier eens tijdens het hooien de grasvlakte op om gras / hooi dieven te betrappen en toen >stop met de jeep< paddestoelen in zicht. Iedereen er uit overhemden uit en tot zakken geknoopt en graaien tot deze zak vol zit en dan naar huis. Gras en/of hooi dieven zijn vergeten die komen later wel aan bod. Ik had nog hoop iets van deze >lekkernijen< te mogen proeven, maar nee hoor nooit gezien of geproefd.

 • no-profile-image

  Hanneke Hendriks

  Hoi Bert

  Wat leuk jouw hier te treffen op het internet.
  Ik ga je verhalen lezen, ik zie dat je aardig aan het boeren bent in Rusland.
  Succes met je verdere leven.

  Groet Hanneke Hendriks

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.