Home

Achtergrond 186 x bekeken

Geitenhouders willen informatie over Q-koorts

Geitenhouders die een fokverbod hebben gekregen, willen weten of het ministerie van LNV tijdig doeltreffende maatregelen heeft genomen in verband met de Q-koorts.

Ze doen een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om daarachter te komen. Dat heeft hun advocaat Gerard Snijders maandag laten weten.

Als blijkt dat LNV in hun ogen tekort is geschoten, overwegen de geitenhouders de Staat aansprakelijk te stellen voor de schade die ze hebben geleden. Vooral als gevolg van het levenslange fokverbod. Volgens de geitenhouders hadden de drastische maatregelen voorkomen kunnen worden.

In totaal kregen 89 geitenhouders een fokverbod. Op bedrijven waar (schijn-)drachtige dieren verbleven, werd geruimd. LNV nam de maatregelen in verband met het besmettingsgevaar met Q-koorts door drachtige geiten. Voor de geitenhouders kwamen de maatregelen eind vorig jaar vrij plotseling. Tot dat moment had het ministerie bij monde van minister Gerda Verburg aangegeven dat ruimen niet nodig zou zijn en dat inentingen zouden kunnen volstaan, zeggen de geitenhouders. Zij waren daar in hun bedrijfsvoering ook vanuit gegaan.

Als de opgevraagde documenten aantonen dat het ministerie ernstige steken heeft laten vallen, eisen de geitenhouders vergoeding van de door hen geleden schade.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.