Home

Achtergrond 1 reactie

Geen keus

Twee belangrijke rapporten over het toekomstig Europees landbouwbeleid (GLB) deze week.

Allereerst scheidde de zogeheten High Level Group voor het zuivelbeleid zijn eindverslag af. Voorts stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement in met een rapport over het GLB na 2013.
Beide rapporten hebben met elkaar gemeen dat er geen duidelijke keuzes in worden gemaakt. Dat is gezien de onderwerpen en de scherpe tegenstellingen die er op landbouwgebied leven in de Europese Unie misschien niet verwonderlijk. Met name tussen de oude en de nieuwe lidstaten zijn de verschillen nog altijd groot.
Ook qua timing was een scherpe stellingname niet te verwachten: de discussie over verdere hervorming van het Europees landbouwbeleid, inclusief het zuivelbeleid, zit nog in de beginfase. Dan ligt het niet voor de hand direct al zaken weg te geven. Gezien de druk op het Europees budget is dat gevaarlijk; wat weg is, is weg.
Tegelijk wringt het dat beide rapporten de kool en de geit lijken te sparen. Veel, zo niet alles, kiezen is niet kiezen. HLG en EP-landbouwcommissie schuiven die keus zo door aan de Europese Commissie en - uiteindelijk - de 27 lidstaten. Dan zullen de grote verschillen, die nu wat worden verhuld, weer onverbloemd naar voren komen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een auto zonder stuur rijdt niet goed;maar met

    Conclusie,eu wil wel blijven sturen(vinger in de pap blijven houden) maar het idieale is dat het geld oplevert en steeds minder kost.

Of registreer je om te kunnen reageren.