Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Geen juridische complicaties door trage herziening perceelsregister'

Er treden geen juridische complicaties op doordat de herziening van het perceelsregister nu behoorlijk wat vertraging oploopt.

Dat het allemaal wat later wordt verdraagt zich met Europese regels. Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg vanmiddag verklaard in een debat met de Tweede Kamer. Met name VVD en CDA spraken daar hun grote zorgen uit over de nieuwe problemen rond de perceelsregistratie. Gisteren maakt Verburg bekend dat de verwerking van allerlei wijzigingen door Dienst Regelingen (DR) vertraagd is, omdat boeren na 1 april nog liefst 150.000 wijzigingen hebben doorgestuurd.

CDA-Kamerlid Joop Atsma zei bang te zijn dat het "een nieuw drama" gaat worden. "Het baart ook mij grote zorgen", sprak de minister, die een appèl deed op de boeren om snel, dat wil zeggen binnen de gestelde twee weken te reageren op de brief waarin DR hun perceelsomvang heeft geactualiseerd.

Ruim 80.000 wijzigingen werden wél op tijd (voor 1 april) doorgegeven. De betreffende boeren zijn in de eerste helft van juli in de gelegenheid bijstellingen naar beneden door te geven. De andere 150.000 aanpassingen worden door DR gefaseerd, in groepen, afgehandeld. Alle rechthebbenden krijgen hierover te zijner tijd een brief van DR, waarna ze twee weken de tijd hebben te reageren.

CDA en VVD klaagden over de korte reactietermijn, zeker in vakantie- en oogsttijd, maar Verburg wilde hier niets aan veranderen. Volgens de minister is het ook in het belang van de boeren zelf dat ze alert reageren.

Over de planning van de verwerking van de mutaties wilde de minister nu geen uitspraken doen. In september bericht ze de Kamer over de voortgang, alsmede over de gevolgen voor de uitbetaling van de inkomenstoeslagen over 2010.

Lees ook: Weer vertraging perceelsregistratie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.