Home

Achtergrond 211 x bekeken

Geen isolatieafstand bij gg-aardappel van Avebe

Avebe hoeft bij de veldproeven met genetisch gemodificeerde zetmeelaardappelen geen isolatieafstand te hanteren ten opzichte van hobbykwekers.

De risico’s voor mens en milieu zijn verwaarloosbaar klein, schrijft de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) in een advies aan de minister van Vrom.

De aardappelen van Avebe zijn genetisch zo veranderd dat ze minder amylosezetmeel en meer van het gewenste amylopectinezetmeel produceren. Een isolatieafstand is bedoeld om uitkruising van het genetisch veranderde gewas met andere planten te voorkomen.

Volgens de Cogem is dat bij de veldproeven van Avebe niet nodig omdat in de aangepaste aardappel alleen gebruik wordt gemaakt van genen die al voorkomen in aardappelen. "In de gg-aardappelplant zijn alleen planteigen en geen vreemde genen ingebouwd met onbekende eigenschappen."

Of registreer je om te kunnen reageren.