Home

Achtergrond 526 x bekeken

Gasunie in Noord-Europese pijplijn

Gasunie neemt voor 20 procent deel in de nieuw aan te leggen Noord-Europese pijplijn NEL, die ongeveer een miljard euro gaat kosten.

Deze pijplijn gaat de aansluiting vormen tussen de Nord Steam-pijpleiding, die Russisch gas door de Oostzee naar het noorden van Duitsland gaat brengen, en het Europese gasnetwerk. Dat hebben Gasunie en de andere partners in NEL, E.ON Ruhrgas en Wingas, bekendgemaakt.

De 440 kilometer lange pijpleiding brengt het gas naar het Duitse Rehden, waar Wingas een grote Europese ondergrondse gasopslag heeft. Wingas, een gezamenlijke onderneming van het Duitse BASF en het Russische Gazprom, slaat daar al gas op uit Rusland, dat via een andere pijpleiding wordt aangevoerd.

De NEL-pijplijn moet in 2012 klaar zijn. Er komt ook een tweede pijplijn, OPAL, die het gas van de Nord Stream-pijpleing moet brengen naar de Duits-Tsjechische grens. Gasunie heeft een belang van 9 procent in de Nord Stream-pijpleiding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.