Home

Achtergrond

Gasconflict kan Europa raken

De Europese Commissie zegt dat maximaal 6,25 procent van de Europese gasconsumptie getroffen wordt als de gaskraan in Wit-Rusland geheel dicht gaat.

Dat raakt vooral EU-land Litouwen, dat voor zijn gas geheel afhankelijk is van deze pijpleiding. Duitsland en Polen zijn in mindere mate betrokken.

Een woordvoerster van EU-commissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat dinsdag gezegd. Litouwen kan zo nodig een week lang gas krijgen uit de wintervoorraad van Litouwen. "Wat er na die week moet gebeuren, weten we niet'', aldus de woordvoerster. Rusland heeft de EU beloofd om Duitsland en Polen van gas te voorzien via een alternatieve leiding door Oekraïne, maar onzeker is nog of er in Duitsland en Polen zelf voldoende capaciteit is voor deze route.

Volgens de Europese Commissie zijn er tot dusver geen onderbrekingen in de toevoer naar EU-landen vastgesteld.

Rusland heeft de gastoevoer naar Wit-Rusland dinsdag met in totaal bijna een derde teruggebracht omdat de Wit-Russen volgens Rusland de rekening nog niet hebben betaald. Dat liet het Russische staatsbedrijf Gazprom weten.

"Vanaf 10.00 uur in de ochtend op 22 juni hebben we de dagelijkse gastoevoer van Rusland naar Wit-Rusland met 30 procent teruggeschroefd'', aldus topman Alexei Miller van Gazprom. Maandag was de gastoevoer al met 15 procent teruggebracht. Miller zei toen dat de kraan helemaal dicht gaat als in de komende dagen geen oplossing gevonden zou worden.

Wit-Rusland op zijn beurt dreigt nu gas bestemd voor Europa af te tappen voor eigen gebruik. In een brief aan Gazprom doet de regering van Wit-Rusland een beroep op Rusland om de gastoevoer niet verder af te knijpen. In de brief stelt Wit-Rusland dat wanneer Rusland dat wel doet, het land zich dan genoodzaakt ziet gas te tappen uit het doorvoersysteem "zodat in de behoefte van de Wit-Russische economie en het volk voorzien kan worden.''

Enkele jaren geleden zette een soortgelijk conflict een deel van Oost-Europa in de kou. Toen had Rusland een ruzie met Oekraïne over een nieuw gascontract. Toen draaide Rusland de kraan naar Oekraïne geheel dicht. Dat gebeurde in hartje winter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.