Home

Achtergrond 1 reactie

GMO kan biologische bestrijding helpen

De land- en tuinbouw kunnen de teelten een stuk schoner maken door met behulp van genetische modificatie natuurlijke bestrijding van plagen te stimuleren.

Hoogleraar Marcel Dicke (entomologie) van Wageningen Universiteit en Researchcentrum liet vandaag op een symposium ter ere van het afscheid van professor Joop van Lenteren zien, dat er mogelijkheden zijn.

Dicke zegt dat de huidige landbouwgewassen in de loop der tijden hun vermogen zijn kwijtgeraakt om de natuurlijke vijanden van hun eigen tegenstanders te hulp te roepen. Het zijn fluisteraars geworden, terwijl verwante (wilde) gewassen om hulp kunnen schreeuwen door het afgeven van zogenoemde signaalgeuren.

Volgens Dicke is het mogelijk om de afgifte van signaalgeuren door landbouwgewassen te verbeteren, met behulp van het gebruik van genetische modificatie. "Door de inzet Van Lenteren is dat al lang geen vloeken in de kerk meer. Met deze techniek gebruik je onschadelijke natuurlijke geurstoffen." Daarmee onderscheidt deze techniek van bij voorbeeld de nu al geteelde transgene Bt-gewassen, die insectenresistent zijn doordat ze gifstoffen afscheiden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    pw

    Waarom moet dat geschreven worden door een hoogleraar dat is toch al zolang bekend dat door het winnen van nieuwe soorten genetische eigenschappen weg (of betere) gekruist of gemeristeemd worden.
    Dat lijkt voor mij ook logisch want de die bedrijven die dat doen zijn bijna allemaal een dochteronderneming van bestrijdingsmiddelenproducenten.
    Als je dat vrij laat is er ook een kans dat het gewas een stof gaat produceren dat ook de gezondheid van de mens kan beinvloeden.Een voorbeeld soya. Het kan tegen een onkruidbestrijdingmiddel en dat middel zal ongetwijfelt ook in de oogst zitten of restanten ervan!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.