Home

Achtergrond 191 x bekeken

Franse telers verwachten minder appels te oogsten

De Franse appeloogst komt dit jaar uit rond de 1.678.000 ton.

Dat is 3 procent minder dan vorig seizoen en ligt 4 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal van 40.500 hectare is 2 procent kleiner dan in 2009.

Dat meldt de agrarische infodienst Agreste. Frankrijk teelt vooral Golden Delicious, die dit jaar met 565.000 ton een derde van de totale oogst zullen uitmaken. Gala is goed voor 311.000 ton en Granny Smith voor 152.000 ton. Frankrijk is het derde appelland in Europa na Polen en Italië.

De Franse appelsector heeft een moeilijk seizoen doorgemaakt, meldt Agreste. De consument zoekt vooral naar de laagste prijzen en koopt liever appels in grote zakken van 2 of meer kilo dan losse appels. Vorig jaar zomer lagen de Franse appelprijzen dan ook zo’n 20 procent onder het niveau van 2008. Tegen het eind van het seizoen zijn de prijzen echter wel behoorlijk aangetrokken.

Frankrijk voerde het afgelopen seizoen 608.500 ton appels uit, behoorlijk minder dan in de drie voorafgaande jaren. Groot-Brittannië is de grootste afnemer gevolgd door Spanje en Nederland. De Fransen voerden ook 160.000 ton appels uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.