Home

Achtergrond 281 x bekeken 2 reacties

Franse melkprijs met tien procent omhoog

De Franse melkprijzen gaan per 1 juli met gemiddeld tien procent omhoog, heeft de federatie van melkverwerkende bedrijven FNIL aangekondigd.

Bovendien kunnen de boeren deze hogere melkprijs ook nog eens over een hogere productie ontvangen, aldus de FNIL.

De FNIL stelt dat het de voorgenomen verhoging van de melkprijs 'heeft aanbevolen aan de aangesloten bedrijven'. De verhoging komt overeen met afspraken die eerder zijn gemaakt tussen de FNIL, de organisatie van coöperaties en de organisatie van melkveehouders.

Volgens de FNIL gaat de Franse melkprijs voor 2010 daarmee tot één van de beste van de afgelopen jaren behoren. In Frankrijk kan het echter wel gebeuren dat niet alle zuivelbedrijven de verhoging ook doorvoeren, zoals in het verleden het geval is geweest bij Entremont.
Boeren kunnen de hogere prijs bovendien over een toegenomen productie vangen. Eerder dit voorjaar deelde minister van landbouw Bruno Le Maire mee dat het quotum voor het lopende jaar met twee procent omhoog gaat.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    zijn de boeren ook wel aan toe !

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Kijk 's an, 10% melkprijsverhoging en tevens quotum- c.q. productieverruiming. Duidelijk wordt de groei in de (export)markt zoals verwacht, én dat prijsverhoging met produktieverhoging kan samengaan. Net zozeer als dat we zeer lage prijzen hebben gekend onder het quoteringsstelsel. Nu maar hopen dat Brussel inziet dat het quoteringsstelsel beter nog vóór 2015 opgeheven wordt. Door de zwakkere euro nemen de exportmogelijkheden weer flink toe. Deze kans mogen we als EU niet (weer) voorbij laten gaan. Zeker niet nu de economie een flinke duw in de rug kan gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.