Home

Achtergrond

Franse grondbelasting gaat naar startende jonge boer

Frankrijk gaat een belasting invoeren op de overwaarde van landbouwgrond die voor bouwdoeleinden is aangewezen.

De opbrengst van de belasting zal gebruikt worden om jonge boeren te steunen bij het opstarten van een eigen bedrijf.

De Franse senaat had de grondbelasting oorspronkelijk afgewezen omdat de regering de opbrengst in de staatskas wilde storten. Minister van landbouw Bruno le Maire heeft de bestemming nu echter veranderd waarna de senaat wel akkoord is gegaan.

Volgens Le Maire wordt met de heffing ook voorkomen dat onnodig landbouwgrond verdwijnt. "Dit is een belasting op de speculatie met grond op het platteland", aldus Le Maire. Volgens de minister kan landbouwgrond opeens tot honderd keer meer opbrengen als er plannen voor bouw bekend worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.