Home

Achtergrond 1 reactie

Fracties in beraad over verkiezingsuitslag

De fractiekamers van de politieke partijen in de Tweede Kamer stroomden vanochtend langzaam vol.

De fracties overleggen vanochtend allereerst over hoe zij zich zullen opstellen inzake eventueel te vormen coalities. Bij het CDA is ook de vraag van een nieuwe fractievoorzitter aan de orde, nu premier Jan Peter Balkenende het partijleiderschap heeft neergelegd. Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid zou hebben aangegeven de post van fractievoorzitter op zich te willen nemen.

De animo om tot een kabinet toe te treden zal bij het CDA, dat bijna werd gehalveerd tot 21 zetels, niet erg groot zijn. Maar het is niet ondenkbaar dat er lopende de formatie toch weer een beroep op de christen-democraten zal worden gedaan.

De VVD werd gisteren de grootste partij met 31 zetels, en krijgt logischerwijs het voortouw bij de formatiebesprekingen. Een levensvatbare coalitie tekent zich echter nog niet af. Partijleider Mark Rutte valt daarom niet te benijden.

De PvdA werd met 30 zetels bijna even groot. Daarna volgt de grote winnaar, de PVV, met 24 zetels. SP, GroenLinks en D66 vergaarden respectievelijk 15, 10 en 10 zetels. De PvdD leek lang op één zetel te blijven steken, maar kreeg op de valreep toch nog een tweede zetel.

De gevolgen voor de landbouw zijn bij dit versplinterde politieke landschap moeilijk in te schatten. Het voortbestaan van het ministerie van LNV lijkt bij deze verhoudingen erg onzeker.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    zoek het maar

    1 ding lijkt me wel in te schatten, er is een meerderheid ( pvda,pvv,sp,groen links, d66 en pvdd 91 zetels) die de veehouderij liever kwijt dan rijk is. Over de financiele en sociale gevolgen daarvan denken ze maar niet na, dat is wel zo makkelijk. Dat valt ook niet mee om je daar in die grachtengordel een voorstelling van te maken. En het is ook uniek t.o.v. het buitenland om de beste landbouwbedrijven ter wereld kil te saneren. Links verwijt VVD kilheid in de verkiezingsdebatten. Nou betreffende mijn sector mag datzelfde verwijt naar links en PVV. En om je nu als landbouw vast te houden aan de VVD !! Ik ben van Aartsen nog niet vergeten hoor. Veehouderij in Nederland is een gesloten boek ben ik bang. Wat je als sector ook doet, het is nooit goed genoeg. De wereld verbaast zich !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.