Home

Achtergrond 6 reacties

Fokverbod vanwege Q-koorts 15 juli opgeheven

Het fok- en aanvoerverbod voor Q-koortsvrije melkgeiten- en melkschapenbedrijven, dat momenteel nog van kracht is, wordt op 15 juli aanstaande opgeheven.

Voor besmette bedrijven gebeurt dit een maand later, mits onderzoek bevestigt dat de vaccinatie inderdaad effectief is. Dat schrijven de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) in een brief aan de Kamer. Volgens beide bewindslieden kan het beleid op dit punt worden versoepeld, omdat door de ruimingen en de vaccinatie de belangrijkste besmettingsbron is weggenomen. Het uitblijven van de seizoenspiek van Q-koortspatiënten toont dat aan.

Bedrijven die besmet zijn geweest met Q-koorts kunnen dus op 16 augustus weer gaan herbevolken. Wel geldt een levenslang fokverbod voor de achtergebleven niet-drachtige dieren. Ook geldt voor deze categorie bedrijven een uitmestverbod tot dertig dagen na de aflammerperiode en dient de mest 150 dagen gecomposteerd te worden (nu nog 90 dagen).

De tankmelkmonitoring blijft van kracht, eens in de twee weken op de besmette bedrijven en eens in de maand op de Q-koortsvrije bedrijven. Ook andere (algemene) maatregelen blijven bestaan, zoals het uitbreidingsverbod, de hygiënemaatregelen, de meld- en vaccinatieplicht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  GBV

  In Den Haag hebben ze volgens mij nu ook last van Q-koorts. Vooral als je zegt dat er een levenslang fokverbod voor niet drachtige geiten op geruimde bedrijven van kracht blijft, en daarna zeggen dat ook voor deze catagorie een uitmestverbod is van 30 dagen na aflammerperiode. Waar is de logica in Den Haag, oftewel waar is het GBV (Gezond Boere Verstand) gebleven.

 • no-profile-image

  klaas sjoerd

  De Q-koorts is jarenlang onderschat door de ministeries en het RIVM, de dokters zijn boos, de deskundigen zijn bang voor gezichtsverlies, LNV is bang voor de dokters, voor de media en voor het Nederlandse volk en de geitenboeren moeten nog maar wat meer bloeden.

 • no-profile-image

  Nico Verduin

  Terecht lees ik jullie ongenoegen over het langer in onzekerheid laten van de besmette bedrijven. Wij hebben vanavond een persbericht uit met als hoofdlijn:
  LTO Nederland wil uiterlijk morgen overleg met de ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV) over de aanpassing van de Q-koortsmaatregelen, die de bewindslieden vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer bekend hebben gemaakt. Eerder is aangekondigd dat het fok- en vervoersverbod op 1 juli a.s. zou worden opgeheven. Dat is nu voor de Q-koortsvrije bedrijven opgeschoven naar 15 juli a.s. en voor de besmette bedrijven naar 15 augustus.

  LTO ziet geen aanleiding om onderscheid te maken tussen beide groepen bedrijven en wil akkoord gaan met 15 juli, mits dit voor beide groepen gaat gelden. De veehouders, die Q-koorts op hun bedrijf hebben gehad, voldoen immers net als hun collega’s aan alle eisen en voorwaarden. ’’Ook veterinair gezien is er geen reden de ingrijpende maatregelen nog langer te laten duren”.
  Morgen meer.

 • no-profile-image

  william

  In feite nog niks nieuws dus, het is een treiste toestand met die schurken in den haag. als dit geen boertje pesten is weet ik het niet meer, inderdaad waarom 30 dagen uitmestverbod bij besmette bedrijven nadat eventueel aangekochte dieren bij hun aflammeren?
  kijk op www.q-koortsbesmetting.nl maar eens naar het werkelijk aantal zieken door Q-koorts (wat overigens nauwelijks van de geiten kan komen). met 89 bedrijven maal gem 4 gezinsleden zijn er aan onze kant al 356 slachtoffers gevallen, om te huilen is het!!!!!!

 • no-profile-image

  Inge

  Verburg en Klink hebben dus echt een steekje los zitten. Of is het een zonnesteek? Ze lijken wel helemaal gek om de besmette bedrijven nog langer te laten wachten. Dat de vaccinatie effectief is, is allang bewezen. Ze moeten ook eens denken aan alle gezinnen van deze bedrijven, die zijn ook allemaal ziek, ziek van alle onzekerheid, maar dat is blijkbaar niet belangrijk genoeg. Ik kan er wel een boek over schrijven, over alle ellende die ons is aangedaan.

 • no-profile-image

  overeem

  16 augustus is weer onder voorbehoud. Wij worden steeds met een datum zoet gehouden. Verburg wist vorige maand dus ook al dat dit rapport nog moet komen en 1 juli niet door kon gaan. Een dag voor de verkiezingen zegt ze nog even tegen ons dat 1 juli waarschijnlijk wel doorgaat. We worden constant voorgelogen. Ze zal ons weer een zonnige toekomst bieden , nou ik geloof er niet veel meer van. Ze vindt het heel wat de versoepelingen maar ik vind het schandalig dat vrije bedrijven zo lang op slot zijn geweest. Het zou bij grote sectoren ( varkens, kippen e.d. ) nooit gebeurd zijn. We zijn denk ik een te kleine groep om een vuist te maken. Maar we gaan de moed niet opgeven dat verdient ze ook weer niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.