Home

Achtergrond 394 x bekeken

FNV: keurmerk voor bonafide teeltbedrijven

FNV Bondgenoten wil met LTO Nederland praten over invoering van een sociaal keurmerk voor bonafide bedrijven.

Zo’n keurmerk moet via een hogere winkelprijs leiden tot een opslag voor uitbetaling aan plukkers.

FNV Bondgenoten heeft het plan deze week in het agrarisch team besproken naar aanleiding van de omvangrijke fraude in champignons. De vakvereniging is geïnspireerd door Immakolee Workers, de coalitie van Amerikaanse tomatenplukkers. Deze organisaties wil van Ahold maatregelen om uitbuiting van plukkers in de VS tegen te gaan.

Volgens Gerard Roest, onderhandelaar namens FNV bij de cao glastuinbouw, is het niet de bedoeling een consumentenboycot op te starten, maar samen met werkgevers te zoeken naar een oplossing. FNV wil met LTO overleggen en vervolgens onderzoek te doen naar de haalbaarheid.

Volgens Roest lijken andere certificaten niet te werken. In de certificering van uitzendbureaus wordt nog niet gecontroleerd op zaken als huisvesting. "Misschien dat kleinere certificaten meer kunnen opleveren."

Lees ook Supermarkten: fraude champignons gaat ons niet aan

Of registreer je om te kunnen reageren.