Home

Achtergrond

FDA wil gebruik antibiotica op boerderij aan banden

De Amerikaanse voedselwaakhond FDA wil maatregelen doorvoeren om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen.

Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. In eerste instantie heeft de FDA alleen een discussienota gepubliceerd. Ook de FDA onderkent het gevaar van het ontstaan van resistentie bij ziektekiemen die ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn. De organisatie overweegt antibiotica alleen nog toestaan op de boerderij op attest van een dierenarts. Ze laat nadrukkelijk ook de mogelijkheid open dat het bedrijfsleven zelf verantwoordelijkheid neemt en het antibioticaverbruik op vrijwillige basis indamt.

De organisatie van varkenshouders, de NPPC, waarschuwt voor kostprijsstijgingen die ten koste kunnen gaan van de resultaten. Ook wijst de organisatie er op dat eventuele nieuwe regelgeving niet ten koste mag gaan van de gezondheid van productiedieren. "Alleen gezonde dieren produceren gezonde voedingsproducten en de veehouderij moet de mogelijkheid houden om zieke dieren weer gezond te maken", aldus NPPC-voorzitter Sam Carney.

Of registreer je om te kunnen reageren.