Home

Achtergrond 803 x bekeken 2 reacties

FAO: prijzen landbouwproducten blijven dalen

De internationale prijzen voor de belangrijkste landbouwproducten zijn de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald. Dat stelt de wereldlandbouw- en voedselorganisatie FAO, die voorspelt dat deze ontwikkeling doorzet.

De FAO Voedselprijzen Index kwam in mei uit op 164 punten, 10 lager dan in januari en veel lager dan de piek van 214 in de lente vaan 2008, blijkt uit de zogeheten Food Outlook van de VN-organisatie FAO.

Voornaamste reden van de terugval zijn dalende graan- en suikerprijzen als gevolg van grote productiestijgingen. Als reactie op de sterke stijging van de prijzen in 2008-2009 is de productie van veel gewassen sterk toegenomen, waardoor de voorraden sterk zijn gestegen.

De FAO zegt in zijn eerste productievoorspelling van dit jaar te verwachten dat het een goed graanseizoen wordt, met een wereldproductie gelijk aan of beter dan het record van 2008. De voorraden zullen als gevolg daarvan voor het derde achtereenvolgende jaar toenemen. De organisatie wijst erop dat de vooruitzichten niet alleen goed zijn voor exporterende landen, maar dat ook topoogsten worden verwacht in veel importerende landen.

Ondanks de prijsdalingen neemt het bedrag dat aan voedselimporten wordt besteed dit jaar toe naar 921 miljard dollar, 100 miljard (11 procent) meer dan in 2009. De hogere uitgaven komen vooral voor rekening van niet-graanproducten. Het aandeel daarvan stijgt naar verwachting met 17 procent naar 650 miljard dollar. Het gaat dan vooral om zuivel, oli:en en suiker. Ook de stijgende vrachtkosten spelen een grote rol.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Moeten we als wereld bevolking blij zijn met deze dalende trent en de als maar sijgende voorraden? Geeft deze tendens wel garantie naar de toekomst dat de voedselvoorziening op peil blijft of moeten we rekenen op afvallers in de marginale gebieden? Als dat zo is zal er langere tijd geen sprake meer zijn van voldoende voedselproductie en kunnen we een stijgende marktprijs verwachten en afbrokkelende voedselvoorraden. Ik ga er tenminste van uit dat de boeren niet van plan zijn de voedselvoorraden zelf te blijven betalen, zoals ze al zo lang doen. De voorraden zijn een verzekering voor de bevolking en ik ben dan ook van mening dat de bevolking daar zelf de >premie< voor moet betalen.
  Gezien de cijfers in het artikel is er van >productie daling< t.g.v. de klimaatsverandering geen sprake, eerder van een productie verhoging. Door het hogere CO2 gehalte in de lucht lag dit ook meer in de lijn der verwachting.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Dat is dan goed nieuws voor de armen in de wereld. Stijgende voedsel prijzen leiden erg snel tot volksoproer en grote onrust.

Of registreer je om te kunnen reageren.