Home

Achtergrond 194 x bekeken

FAO: prijzen gaan omhoog

Goed nieuws voor de boeren: de prijzen gaan omhoog.

Met die woorden presenteerde Angel Gurría, secretaris generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) dinsdag de jaarlijkse vooruitblik voor de landbouw. Het rapport wordt uitgebracht door de wereldvoedselorganisatie FAO en de OECD.

De komende tien jaar zal het prijsniveau – gecorrigeerd voor inflatie – voor landbouwproducten hoger liggen dan in 1997-2007. Toch komen de prijzen gemiddeld niet aan de piek van 2007/2008.

Vooral de plantaardige productie zal profiteren van de hogere prijzen. Vee- en vleesprijzen en de zuivelprijzen blijven iets achter bij het gemiddelde.

Gurría zegt in een toelichting dat de groei van de productie niet achterblijft bij de bevolkingsgroei wereldwijd. Maar hij legt wel de nadruk op hulp aan boeren in ontwikkelingslanden om hun producten ook daadwerkelijk tegen goede prijzen te kunnen vermarkten. Veel van de oogst in die landen gaat nu verloren bij oogst, opslag en transport.

De verstorende overheidsmaatregelen in reactie op de hoge marktprijzen in 2007/2008 zijn inmiddels grotendeels ongedaan gemaakt.

De landbouw heeft zich in de afgelopen jaren veerkrachtig getoond bij extreem hoge olieprijzen, pieken in de marktprijzen, dreigende voedselschaarste (en angst daarvoor), handelsbelemmeringen en daarbovenop nog een ernstige economische recessie. Vooral de arme boeren hebben geleden. De honger is wereldwijd toegenomen, met naar schatting inmiddels meer dan een miljard mensen dat te weinig te eten heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.