Home

Achtergrond 1 reactie

FAO: melkproductie neemt met 2 procent toe

De wereldwijde melkproductie neemt dit jaar naar verwachting met 2 procent toe ten opzichte van vorig jaar.

De wereldhandel in zuivel gaat de tweede helft van 2010 flink toenemen. Dat meldt wereldvoedselorganisatie FAO. De FAO gaat in haar laatste prognoses uit van een totale melkproductie van 712 miljoen ton. De toename wordt vooral veroorzaakt door een stijgende productie in opkomende landen (3 procent). De productie in grote exporterende regio’s als Nieuw Zeeland, Europa, Argentinië Australië zal volgens de FAO nagenoeg niet toenemen. In Azië verwacht de wereldvoedselorganisatie een groei van 4 procent naar 262 miljoen ton. De zuivelconsumptie zal dit jaar volgens de FAO toenemen met 0,6 procent na een kleine afname in 2009.

In de eerste maanden van 2010 zijn de prijzen op de wereldmarkt flink toegenomen als gevolg van een beperkt aanbod. In de tweede helft van 2010 wordt een snelle toename van de wereldhandel verwacht. De vraag vanuit Zuidoost-Azië en olie-exporterende landen zal verder toenemen. De vraag vanuit Afrika loopt volgens de FAO stroef.

Het aanbod zal meer zijn dan het huidige tekort. De FAO verwacht dat de wereldhandel in zuivel dit jaar met 2 procent groeit, veroorzaakt door meer aanbod vanuit de EU, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten (VS). Vanuit Nieuw-Zeeland en de EU wordt dit jaar een toename in exportvolume van 4 procent verwacht, al houdt de FAO bij de EU een slag om de arm vanwege de nog aanwezige interventievoorraden. De export vanuit de VS neemt naar verwachting met 13 procent toe, een flink herstel na de forse daling van 40 procent vorig jaar. Vanuit Zuid-Amerika daalt naar verwachting de zuivelexport met 8 procent. De lokale vraag laat geen ruimte voor de export.

Van de totale melkproductie wordt dit jaar naar verwachting 6 procent, 42,7 miljoen ton, verhandeld op de wereldmarkt. Het gaat om een zelfde hoeveelheid als vorig jaar. De export is vooral op opkomende economieën gericht.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    ''Het aanbod zal meer zijn dan het huidige tekort'', schrijft de verslaggever!!!... Zo houden wij alles weer in evenwicht en hoeft niemand honger te lijden!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.