Home

Achtergrond

Exporteurs zoeken heil buiten Europa

De uitvoer van Nederlandse groente en fruit naar bestemmingen buiten de Europese Unie is in de eerste vier maanden 83 procent gestegen.

Het aandeel van deze exportstroom is nu 16 procent van de totale export. Dat was vorig jaar 10 procent.

Uit cijfers van het inspectiebureau KCB blijkt dat de acht grootste afnemers van buiten de EU meer dan 33 procent groeien. Een deel van de verklaring lijkt de zwakkere euro.

De belangrijkste afnemer uit de groep derde landen is Rusland. Hier lag de afname van Nederlands product op 46.339 ton. Dat is meer dan een verdubbeling. Ook Noorwegen (34 procent), Verenigde Staten (28) en Zwitserland (45) namen duidelijk meer product uit Nederland op.

De totale export groeide dit jaar met 25 procent. Die forse stijging lijkt vooral het gevolg van een tragere start van de productie in 2009 en kleinere voorraden fruit dat jaar. Met name de uitvoer peer groeide dit jaar al met 74 procent. Ook de uitvoer van aardbeien (75 procent), paprika (48) en tomaat (34) ligt dit jaar aanzienlijk hoger.

In de maand april lag de uitvoer opnieuw hoger dan vorig jaar. De groei van 13 procent is wel kleiner dan in de eerste maanden van dit jaar. In de eerste drie maanden nam Duitsland duidelijk meer groente en fruit af. In april bleef het uitgevoerde volume juist gelijk ten opzichte van 2009.

Opvallend is verder de groei van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk. Exporteurs voerden 17 procent meer uit naar het Verenigd Koninkrijk,

Of registreer je om te kunnen reageren.