Home

Achtergrond

Export groente en fruit een derde hoger

In het eerste kwartaal van dit jaar lag de uitvoer van groente en fruit 34 procent hoger dan 2009.

Die stijging lijkt vooral het gevolg van weersomstandigheden en ruimere perenvoorraden dit jaar. Dat meldt het Productschap Tuinbouw in een berekening over de uitvoer in het eerste kwartaal. De export glasgroente kwam in 2009 laat op gang door het slechtere weer. Daardoor steeg de uitvoer naar Duitsland in het eerste eerste kwartaal met 24 procent. Dat er meer glasgroente naar Engeland werd uitgevoerd lijkt ook het gevolg van de lagere exportvolumes uit Spanje. Duitse afnemers klopten eerder aan bij Nederlandse klanten. Die extra vraag zorgde voor een goede prijsvorming vroeg in het seizoen.

Naar het Verenigd Koninkrijk werd juist minder tomaat uitgevoerd, maar het totale uitvoerpakket groeide wel met 11 procent, dat is de laagste groei in de top van uitvoerlanden. Frankrijk nam 23 procent meer Nederlands product af, de uitvoer naar België groeide 46 procent en Zweden 15 procent. De groei van de uitvoer naar het Verenigd Konikrijk, enkele Scandinavische landen, VS en Rusland kan dit jaar een impuls krijgen door de lage euro. Dat blijkt nog niet uit deze cijfers.

Het PT heeft de berekeningswijze aangepast voor de exportschatting. Industriegroente zijn er uitgelaten. België is daardoor in belang voor de Nederlandse export afgenomen. Ook een aantal kleine producten is uit de lijst verdwenen. Dat heeft naar verwachting een dempend effect van 8 procent, denkt het PT.

Of registreer je om te kunnen reageren.