Home

Achtergrond 194 x bekeken

Europese appelopslag krimpt 2,8 procent

De Europese appelvoorraden waren begin deze maand 2,8 procent kleiner dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van de wereldappel- en perenorganisatie Wapa en het Productschap Tuinbouw. De Europese appelvoorraad van begin deze maand wordt geschat op 644.057 ton. Deze hoeveelheid is 18.304 ton kleiner dan vorig jaar. Vooral in België, Italië en Spanje zijn de voorraden kleiner dan op 1 juni 2009. De Poolse appeltelers beschikken daarentegen over een veel grotere voorraad dan vorig jaar.

Bijna tweederde van de voorraad appels in Europa bestaat uit de rassen Golden Delicious en Jonagold. Opvallend daarbij is wel dat vooral van deze twee rassen minder product in de opslag ligt dan een jaar geleden. Bij Golden Delicious is de voorraad met 294.447 ton bijna 50.000 ton kleiner dan een jaar geleden. Grotere voorraden zijn er vooral nog van Idared, Gala, Braeburn en Elstar. Van het ras Idared ligt nog 54.919 ton in voorraad. Dit is 15.338 ton meer dan een jaar geleden.

De perenvoorraad in Europa wordt geschat op 37.912 ton. Deze hoeveelheid is bijna twee keer zo groot als de 19.096 ton die begin juni vorig jaar nog in de bewaring lag. Zo’n 55 procent van de nog beschikbare peren ligt in Nederlandse koelcellen. Spanje beschikt nog over 10.830 ton peren. België volgt met een voorraad van 5.200 ton. Een jaar geleden waren de peren in België al geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.