Home

Achtergrond 157 x bekeken

Europarlement toch voor uitwisselen bankdata

Het Europees Parlement lijkt er toch mee in te stemmen dat de Verenigde Staten inzage krijgen in bankoverboekingen van Europese burgers en bedrijven.

Vorige week dreigde het Europarlement een overeenkomst die de Europese Commissie daarover heeft gesloten met de VS, nog te zullen blokkeren. Maar volgens ingewijden zijn er afspraken in de maak tussen de fracties van de christendemocraten en de socialisten, die samen een meerderheid hebben, om volgende maand het licht op groen te zetten. De EU-lidstaten zouden volgende week al hun zegen geven aan het akkoord dat de Europese Commissie heeft gesloten.

De Amerikanen zeggen de bankgegevens nodig te hebben om de geldstromen van terroristen te kunnen achterhalen. Maar het Europarlement wees een eerdere overeenkomst met de VS in februari af omdat de privacy van burgers onvoldoende zou zijn gewaarborgd.

De Europese Commissie ging vervolgens opnieuw praten met de VS. Ze beloofde daarbij rekening te houden met de zorgen van het Europarlement. Maar dat toonde zich vorige week allerminst tevreden met het onderhandelingsresultaat. Diverse fracties noemden de garanties voor Europese burgers te mager.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.