Home

Achtergrond

Europa: wat is berengeur?

Beren mesten is duurzaam. Helaas remt gebrek aan eenduidigheid de ontwikkeling.

Decennia was het castreren van beertjes geen issue. Het was geen leuk werk, maar de consument wil geen berengeur dus moeten varkenshouders het mes er wel in zetten. Maar tijden veranderen, en snel. Onder maatschappelijke druk ondertekenden de varkenssector en de supermarkten eind 2007 de Verklaring van Noordwijk. Hierin is afgesproken dat biggen als tussenoplossing verdoofd worden gecastreerd en dat castreren uiterlijk per 1 januari 2015 tot het verleden behoort.

Dat is geen onrealistische datum. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland worden biggen al 20 jaar niet meer gecastreerd. In Spanje, Portugal en Polen worden ook steeds minder biggen gecastreerd. Zijn die consumenten dan ongevoelig voor berengeur? Nou, berengeur als bezwaar blijkt in de praktijk te slijten in de loop der jaren.

Nu is het te simpel te stellen dat berengeur bij de Duitse consument ook wel zal slijten. Toch is in het voor Nederland belangrijkste afzetland ook zeker een kentering te bespeuren. Een eenduidige Europese definitie voor berengeur is nodig, en een internationaal erkende methode om berengeur op te sporen. Én er moeten duidelijke maximale normen komen voor stofjes die de berengeur veroorzaken.

Laurence Bonafos van het Directoraat Generaal voor Gezondheid en Consumenten van de EU was vorige week op een symposium over beren mesten in Nederland. Ze pleitte voor zo’n eenduidige EU-aanpak. Hopelijk roept ze dat niet alleen, maar maakt ze er in Brussel ook werk van.

Er ligt ook een schone taak voor Europarlementariërs. Want beren mesten is niet alleen duurzaam qua welzijn. Omdat beren veel efficiënter omgaan met voer dan borgen, hebben ze minder soja-eiwit nodig. Volgens Schothorst Feed Research zou, als iedereen in de EU beren zou mesten, een half miljoen minder hectare nodig zijn voor sojaproductie. Nóg een motief om snel te komen tot eenduidige randvoorwaarden rond berengeur.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.