Home

Achtergrond

Euro zwak, rente stijgt maar blijft laag

Het gevaar dat banken ten gevolge van de eurocrisis geen of minder kapitaal uitzetten bij bedrijven, blijft de belangrijkste bedreiging voor herstel van de wereldeconomie.

Dat bleek uit verklaringen van ministers van financiën van de G20, die bijeen zijn in Zuid-Korea voor topoverleg. Of het inkopen van staatsobligaties van problematische economieën door de Europese Centrale Bank helpt, blijft nog onduidelijk.

Centrale banken van alle grote economieën behalve Brazilië, durven de rente in de komende maanden daarom naar verwachting nog niet te verhogen. De meeste centrale banken verlaagden de rente die wordt toeberekend aan banken sinds de crisis stapsgewijs tot historische dieptes.

Brazilië geldt als een bijzonder gevaar. Want het land wordt nauwelijks geraakt door de crisis, maar de inflatie ligt boven het gewenste niveau. Wat China doet blijft spannend: het land wil oververhitting van de economie voorkomen, maar heeft aangegeven het huidige niveau van de munteenheid prima te vinden, wat een gelijkblijvende rente impliceert.

De rente die de Europese Centrale Bank in de markt zet, bepaalt voor een belangrijk deel ook de rente die banken elkaar toeberekenen, de zogeheten Euribor, die vaak als referentie wordt gebruikt bij variabele leningen. De Euribor 3 maanden is door de economische onrust gestegen tot 0,70 procent, maar ligt nog altijd fors onder de 4,5 procent die in 2008 werd opgetekend, of de 2,8 procent die begin 2009 nog gold.

De euro lijkt ondertussen een voorlopig dieptepunt te hebben bereikt, rond een voor de export voordelige waarde van 1,21 Amerikaanse dollar en 0,83 Britse pond. Tegenover de Russische roebel en Poolse zloty is er weinig verandering.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.