Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde door Spaanse furie

De euro wint fors aan waarde door hoopgevende berichten uit Spanje.

De Spaanse overheid heeft met tamelijk veel bombarie voor 3 miljard euro aan schuldpapier met een looptijd van 10 jaar verkocht tegen een rente van minder dan 5 procent. Dat is volgens analisten een teken dat de markt vertrouwen heeft in Spaans herstel.

De euro steeg daardoor naar een waarde van 1,23 Amerikaanse dollar en 0,83 Britse ponden. Tegenover de dollar staat de euro nu op het hoogste niveau sinds mei. Voor de handel is de wisselkoers nog altijd een goede basis voor export. Sommigen zien echter verschillende beren op de weg. Zo hangt het gerucht dat Spanje een kredietlijn van 250 miljard euro wil boven de markt.

Het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank (ECB) ontkennen dat een dergelijke kredietstroom wordt aangelegd, maar Royal Bank of Scotland noemt een dergelijke oplossing, zoals reeds toegepast bij Mexico en Colombia, waarschijnlijk.

De druk op de Europese Monetaire Unie houdt op termijn hoe dan ook aan, stelt de Franse bank BNP Paribas. De bank verwacht dat de de euro zakt naar een waarde van 0,97 dollar in het derde kwartaal van 2011, waar het eerder uitging van 1,07 dollar. De lage waarde van de euro stimuleert de export vanuit Europa, en helpt volgens de Fransen de crisis door te komen.

BNP Paribas verwacht dat de ECB door de zwakte de basisrente die het aan commerciële banken toeberekend lang laag houdt, wellicht onder de 2 procent, om de markt te ondersteunen. De 3 maanden Euribor die banken elkaar toeberekenen, en die als basis dient voor veel variabele leningen, stijgt verder richting de 1 procent. Dat lijkt veel, maar 2009 gingen we in met 2,9 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.