Home

Achtergrond

Eis: voorwaardelijke celstraf na gesjoemel noodslachting

Bij de rechtbank in Groningen zijn geldboetes, taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist tegen een dierenarts, een veetransporteur en een slachterij.

Het OM rekent de slachterij zwaar aan dat rundvlees in de voedselketen is gebracht, zonder de verplichte levende keuring. Een veearts maakte valse keuringsrapporten op.

De kwestie kwam in 2008 aan het licht. Volgens verklaringen van de dierenarts, de slachterij en de vervoerder was steeds sprake van noodslachtingen op verschillende locaties, terwijl de slacht in feite plaats had op de slachterij.

Het OM eiste 15.000 euro boete tegen de slachterij, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Tegen de dierenarts, de vervoerder en de slachter werden geldboetes van respectievelijk 5000 euro, 2500 euro en 1000 euro geëist, plus voorwaardelijke celstraffen tot vier maanden en taakstraffen tot 240 uur. Uitspraak volgt op 1 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.