Home

Achtergrond

Einde verkleurde Cebeco-vlag

Door de fusie tot Agrifirm dreigt de naam Cebeco te verdwijnen. Volgen meer fusies?

Cebeco, het is een naam uit een roemrucht verleden. Ooit een coöperatieve grootmacht in de Nederlandse landbouw. Een topcoöperatie als koepel boven tal van aangesloten coöperaties. Honderd jaar lang ondersteunde het concern zijn leden, de boerencoöperaties, met handel, distributie en verwerking. Maar Cebeco is nu eigenlijk niet meer dan een financiële holding achter pluimveeverwerker Plukon. En de naam leeft nog voort in drie bv’s: Cebeco Agrochemie, Cebeco Meststoffen en Cebeco Granen. Via deze bv’s bundelen de van oudsher protestantse coöperaties als ForFarmers, CZAV, Agrifirm en nog een aantal kleinere vooral hun inkoopactiviteiten en kennisoverdracht.

Maar door de fusie van Cehave Landbouwbelang met Agrifirm dreigt de naam Cebeco voorgoed te verdwijnen. De vier coöperaties CZAV, CAV Agrotheek, ForFarmers en Rijnvallei Plantaardig stappen namelijk uit Cebeco Agrochemie en Cebeco Meststoffen. Ze bundelen hun kennis en kunde voortaan onder de vlag CropSolutions. Ze vinden dat het nieuwe Agrifirm veel te dominant wordt en betwijfelen of de nieuwe coöperatieve gigant wel kennis en kunde wil blijven delen binnen de genoemde Cebeco-bv’s. Het nieuwe Agrifirm benadrukt dat die twijfel ongegrond is, maar het vertrouwen bij het viertal is gewoon weg.

Het is een logisch gevolg van de steeds verdergaande coöperatieve concentratie. Natuurlijk is het sneu dat kleine coöperaties als bijvoorbeeld Arkervaart in Nijkerk nu worden gemangeld. Die zitten niet bij CropSolutions en blijven dus bij de hele grote broer Agrifirm.

Er wordt nog nagedacht of en hoe de Cebeco-bv’s verdergaan. Maar een ding lijkt me duidelijk: het wordt hoog tijd de toch al ernstig verkleurde Cebeco-vlag definitief op te bergen. En wie weet vormt CropSolutions het voorportaal van een nog verdergaande coöperatieve samensmelting van ForFarmers, CZAV, CAV Agrotheek en Rijnvallei.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.