Home

Achtergrond

'Eigen belang voor volksgezondheid en milieu'

Oliebedrijf Trafigura en de andere verdachten in het proces over de verwikkelingen rond het vermeende gifschip Probo Koala hebben hun eigen belang boven het belang van de volksgezondheid en het milieu gesteld.

Dat concludeerde aanklager Luuk Boogert dinsdag aan het begin van de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak.

"De multinational Trafigura heeft het gevaarlijke afval over de schutting gegooid en op die manier zo'n 400.000 euro bespaard'', stelde Boogert. De Amsterdamse afvalverwerker APS heeft volgens de officier van justitie zijn verantwoordelijkheid ontlopen door op hoge verwerkingskosten te besparen en de gemeente Amsterdam heeft de overtreding van de regels gedoogd uit vrees voor claims. Daardoor zijn in de visie van de aanklager grote risico's binnen en buiten de landsgrenzen genomen.

Volgens justitie wilde het door Trafigura gehuurde schip Probo Koala gevaarlijk scheepsafval leveren in de Amsterdamse haven. APS accepteerde het in eerste instantie maar pompte het later terug, na een conflict over de prijs. Het schip vertrok toen weer en leverde het afval vervolgens aan een lokaal afvalbedrijf in Ivoorkust.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.