Home

Achtergrond 238 x bekeken

Egypte opent grensovergang Gazastrook

President Hosni Mubarak van Egypte heeft bepaald dat de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah wordt opengesteld.

Dat meldde het Egyptische staatspersbureau MENA vandaag.

Het besluit is genomen om humanitaire hulp aan de bewoners van de verpauperde kuststrook mogelijk te maken. Ook kunnen mensen die medische hulp nodig hebben, daarvoor naar Egypte reizen.

In de Gazastrook is sinds 2007 de radicale Hamasbeweging aan de macht. Het gebied is hermetisch afgesloten door Israëlische en Egyptische militairen. Zij laten slechts bij hoge uitzondering hulpgoederen en personen de grens passeren. Hamas meldde dinsdagmiddag dat de openstelling voor onbepaalde tijd geldt.

Mubarak nam de maatregel om de overgang bij Rafah te openen een dag na het incident met de vloot met hulpgoederen voor Gaza op de Middellandse Zee. Israëlische commando's doodden daarbij zeker negen pro-Palestijnse activisten. De militaire operatie leidde tot grote woede bij een reeks landen in het Midden-Oosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.