Home

Achtergrond 236 x bekeken

Effect harmonisatie mrl's Rusland en EU onzeker

Het is nog onduidelijk wat het effect is van de overeenstemming tussen de Russische Federatie en de Europese Unie over een harmonisatie van toegelaten resten van bestrijdingsmiddelen (mrl's).

De Russische controledienst Rosselchodnadzor toont zich kritisch ten opzichte van harmonisatie en heeft tot dusver een eigen interpretatie gevoerd over de mrl-regels. "De nieuwe Russische mrl-wetgeving veegt de vloer aan met de praktijk van Rosselchodnadzor, maar op een meer coöperatieve houding van deze dienst en opheffing van sancties hoeven we vooralsnog niet te rekenen", blijkt uit een update door het Productschap Tuinbouw over de onderhandelingen met Rusland.

Sinds 2006 controleert het land op mrl's bij groente en fruit en ontstonden problemen door discrepantie tussen beide wetgevingen. De Russische wetgeving op terrein van residuen van pesticiden, nitraat en nitriet is aanzienlijk strenger dan de EU-normen. Nu heeft het Russische ministerie van volksgezondheid in Rusland nieuwe mrl's gepubliceerd, die gunstig zijn voor het Nederlandse exportpakket. Zeker de norm voor het middel Captan is onmisbaar voor de fruitexport naar Rusland.

De overeenstemming staat los van lopende onderhandelingen tussen Nederland en Rusland over inspecties op fytosanitaire zaken als trips. Rusland keurt KCB-certificaten af, waardoor exporteurs via een andere route hun handel in gevaar zien komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.