Home

Achtergrond 190 x bekeken 1 reactie

EU wil certificering voor duurzame biobrandstof

De Europese Commissie wil certificaten voor duurzame biobrandstof; industrie, regeringen en maatschappelijke organisaties worden hiertoe aangemoedigd.

De certificaten worden EU-erkend mits er onafhankelijk toezicht is op de hele keten, van boer tot benzinetank.
Eurocommissaris Günther Oettinger (energie) wil dat de EU in de toekomst ”de strengste criteria ter wereld” toepast. Een belangrijke voorwaarde voor een certificaat zou zijn dat geen soortenrijke natuur wordt vernietigd. Volgens critici is dit in uitgestrekte en soms corrupte ontwikkelingslanden moeilijk controleerbaar.
Tevens moeten biobrandstoffen een minimale besparing op de uitstoot van broeikasgassen realiseren oplopend van 35 procent naar 60 procent in 2018. Of de te certificeren biobrandstof in de EU of daarbuiten geproduceerd is, maakt de EU niets uit.
Greenpeace juicht de plannen niet toe. Volgens de organisatie zijn biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen soms vervuilender dan gewone brandstoffen. ”Het risico bestaat dat Europese auto’s straks lopen op ontbossing en uitstervende diersoorten”, aldus Greenpeace.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Lang leve de bureaucratie. Ik had hoop op minder bureaucratie maar de burelen van Brussel bedenken nieuw werk, nu er een roep om afbouw van bestaande (landbouw) bureaucratie is. >Russische wijsheid< In het land van de bureaucraten heerst Tsaar PAPIER.

Of registreer je om te kunnen reageren.