Home

Achtergrond

EU-voorzitter is voor nationaal genbeleid

De kans is groot dat EU-landen voortaan vaker zelf mogen beslissen of ze genetisch aangepaste gewassen laten groeien of niet.

Aankomend EU-voorzitter België steunt een voorstel dat de Europese Commissie half juli doet om de toelating minder vaak op EU-niveau te beslechten. De 27 EU-landen zijn al jaren hopeloos verdeeld over toelating van genetisch aangepaste maïs, soja en andere gewassen. De Nederlandse regering is bijvoorbeeld groot voorstander, maar Oostenrijk is fel tegenstander. De één verwacht een efficiëntere teelt, de ander vreest risico's voor gezondheid en natuur. Positieve adviezen van het EU-agentschap voor veilige voeding veranderen daar weinig aan.

De grote verdeeldheid leidt tot ontevredenheid bij veel regeringen. "We hebben een nieuw systeem nodig. Want zoals het nu gaat, gaat het niet goed'', zei de Belgische minister van Landbouw Sabine Laruelle deze week bij een presentatie van het Belgische EU-voorzitterschap.

Het idee is dat landen zelf meer eigen zeggenschap krijgen, zogeheten subsidiariteit. "Persoonlijk vind ik dit een goede richting'', zei Laruelle. "De landen denken er allemaal zo verschillend over. Voor de grensregio's kan dan overleg komen, om te voorkomen dat bepaalde gengewassen de grens overwaaien waar dat niet gewenst is''.

De Belgische minister verwacht het voorstel over de gengewassen dit najaar voor te leggen aan de ministers van de EU-landen. Ze rekent ook op een pittig debat hierover met het Europees Parlement, met name met de groene fractie.

Voor de EU is het zeer zeldzaam dat bevoegdheden teruggaan naar de lidstaten. "De gengewassen zijn een extreme bron van verdeeldheid tussen de EU-landen. Maar als ze dat voor dit onderwerp doen, voor welke andere zaken doet Europa dat dan in de toekomst?'', zei onderzoeker Jo Swinnen van de denktank Centre of European Studies tegen persbureau Reuters.

De grote bedrijven voor biotechnologie staan niet te juichen bij het voorstel. "De regels gaan afwijken tussen de EU-landen. Het zet de deur open voor rechtszaken. Advocaten zullen dit geweldig vinden'', zei een woordvoerder van het Duitse concern Bayer CropScience.

Gengewassen beslaan nu minder dan 100.00 hectare in Europa. Dat is bijna niets vergeleken met de 134 miljoen hectare elders in de wereld. Vooral Spanje is een grote teler van genmaïs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.