Home

Achtergrond

EU voert minder rundvlees in, export stijgt

De import van rundvlees in de Europese Unie ligt tot en met de eerste vier maanden van 2010 achter op de import in 2009.

Dit blijkt uit gegevens die het directoraat-generaal landbouw van de Europese Commissie beschikbaar heeft gesteld.

De import uit Brazilië houdt min of meer gelijke tred met de invoer vorig jaar, de invoer uit Argentinië liep vergeleken met 2009 juist terug, met name door binnenlandse politieke en economische problemen in Argentinië. Ook de invoer van rundvlees vanuit Botswana, Namibië en Australië is tot nu toe kleiner dan vorig jaar. Daar staat een relatief grotere import tegenover vanuit de Verenigde Staten en vanuit Uruguay.

Brazilië is met een invoer tot en met april van ruim 50.000 ton veruit de belangrijkste exporteur van rundvlees naar de EU, al is deze hoeveelheid nog steeds maar een gering deel van de exporthoeveelheid die het Zuid-Amerikaanse landen enkele jaren geleden, voor de uitbraak van MKZ, naar de EU verscheepte.

Brazilië is op wereldschaal de derde exporteur van rundvlees, na de Verenigde Staten en Australië. Europa staat pas op de vijfde plaats. Als importeur van rundvlees komt de EU pas op de achtste plaats, na onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Hongkong.
De Europese export van vlees (en levende dieren) is in de eerste vier maanden van 2010 met ruim 12 procent gestegen ten opzichte van 2009. Het totale tonnage gedurende de eerste vier maanden bedroeg bijna 86.000 ton.

Rusland bleef met ruim 20 procent van de totale export de belangrijkste klant van Europees rundvlees Daarmee kocht het tot nu toe ongeveer even veel rundvlees als vorig jaar in dezelfde periode. Andere belangrijke afnemers van Europees product zijn Zwitserland en Kroatië.

De afzet naar Zwitserland steeg ten opzichte van vorig jaar, de afzet naar Kroatië, Ivoorkust en met name Angola liep terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.