Home

Achtergrond 10 reacties

EU: teelt transgeen gewas mag

De Europese Unie werkt aan voorstellen om de teelt van genetisch veranderde gewassen op grote schaal toe te staan.

Dat meldt het persbureau Reuters, dat zegt de voorstellen van Europees Commissaris John Dalli te hebben ingezien. Jurist Thijs Etty van het Instituut voor Milieuvraagstukken zegt dat de voorstellen op het eerste gezicht de grootschalige teelt in Nederland zullen bevorderen.
"Als biologische akkerbouwer zou ik me afvragen of ik het certificaat biologisch nog zou willen houden. Dat er in Nederland meer transgene teelt komt, is waarschijnlijk, met name in de aardappelen", zegt hij.

De voorstellen houden in dat de Europese Commissie meer ruimte krijgt voor de toelating van transgene gewassen, terwijl de lidstaten de gelegenheid krijgen om in hun land de teelt tegen te houden. Het voorstel borduurt voort op een Nederlands-Oostenrijks voorstel. Etty zegt dat het de vraag is in hoeverre de lidstaten met het idee van de Europese Commissie meegaan. Het plan vergroot op het oog de bevoegdheden van de lidstaten niet. De Europese Commissie krijgt aan de ene kant de ruimte om gewassen toe te laten en aan de andere kant de eventuele handelsconsequenties van een verbod op het bordje van de lidstaten kan leggen.

In een eerste reactie zegt de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth (FOE) de voorstellen voorzichtig toe te juichen. FOE wil in elk geval waarborgen dat transgeenvrije gewassen gevrijwaard blijven van vervuiling. In Duitsland ontstond deze week nog ophef over vermenging van zaaizaad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  De weg is nu vrij voor het afhankelijk maken van de voedselproductie van de grote Chemische concerns die inmiddels de meeste zaadkweekbedrijven bezitten. Verder wordt de weg vrijgemaakt voor mondiale vervuiling van wilde planten met gemodificeerde genen eigenschappen. Dank aan de politiek die zich heeft laten >omkopen< door de grootte chemische concerns, met excuses in de trand van >honger de wereld uit<.

 • no-profile-image

  heilig

  Geen enkele boer die hier op staat te wachten. Met andere woorden, de kosten gaan stijgen en de opbrengsten gaan dalen als een baksteen. Nog meer boeren zullen moeten stoppen. De overblijvende mega bedrijven zullen met veel subsidie dus belasting geld de kleintjes over nemen. Lekker makkelijk toch voor de overheid. Ijs koude sanering noemen de economen dergelijke vieze praktijken.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Wij telers hebben nog altijd de keus om deze gewassen niet te telen.

 • no-profile-image

  Mar©

  Hoe groot is jou bedrijf Michel? Ik bedoel: Hoeveel ha RR verbouw je?

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van gait

  Monsanto wil de "schepper" verbeteren om er zelf beter aan te worden. Ik begrijp niet dat christenen dat tolereren.

 • no-profile-image

  Jan

  Waren ze maar iets voorzichtiger hier in Canada met het toelaten van allerlei zogenaamde productie verhogende middelen. Hier worden middelen toegelaten omdat er (nog) geen bewijzen zijn dat ze schadelijk zijn.

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Gentech creëert kreupele planten die - als je ze eet - schade aanbrengen aan je immuunsysteem, je voortplantingsorganen en aan je algehele gezondheid. Onafhankelijke studies tonen dat aan. De industrie (Monsanto) weet dit en intimideert, belasterd en koopt om om haar gelijk te "bewijzen". Iedere boer kan zelf een proef uitvoeren met gentech aardappels en traditionele aardappels, geef ze aan koeien en kijk welke aardappels worden opgegeten, Dieren weigeren vaak gentech voedsel te eten. Trek dan uw conclusie!

 • no-profile-image

  Michel

  Het is jammer dat er zo kortzichtig over GMO's (genetically modified organisms) wordt gedacht in west europa, want met goed management en goede vruchtwisseling hoeft round-up (of liever glyfosaat) resistentie helemaal geen probleem te zijn. tenzij ik en 650.000 andere noord- en zuid amerikaanse boeren het fout hebben. Wij telen nu al 5 jaar RR (Round-up Ready) mais en sinds 2 jaar ook bieten en ik wil nooit meer anders. Als ze in NL iets willen zeggen over resistentie moeten ze ook iets doen aan middelen tegen phytopthora waar ook aan de lopende band (natuurlijke) resistentie tegen komt. Over kostprijsverhogend, neem maar van mij aan dat je betaalt voor het gemak en dat dat de totale kostprijs niet veel lager is maar zeker niet hoger is, want de mannen van Monsanto zijn echt niet op hun achterhoofd gevallen!

 • no-profile-image

  Westbrabander

  GMO: 1 probleem met een gennetje oplossen en tientallen nieuwe creëren. In Amerika komen al veel Roundup resistente onkruiden voor, omdat in vele teelten niet meer afgewisseld werd met middelen. Gewoon een keertje of 3 Roundup erover en je was klaar, met de nadruk op was.
  De multinationals en hun dure lobbyisten hebben in Brussel weer gewonnen.
  Wij telers hebben echter nog altijd deze gewassen niet in te telen.

 • no-profile-image

  Michel

  Ik weet niet waarom dat belangrijk is, maar ik heb genoeg om er wat van te weten

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.