Home

Achtergrond 2 reacties

EU-stemmen staken over toelaten genmaïs

De EU-ministers van Landbouw zijn het vandaag niet eens kunnen worden over het toelaten van zes genetisch gemodificeerde maïssoorten voor veevoerders op de Europese markt.

Minister Gerda Verburg van Landbouw heeft dat gezegd. Tijdens een beraad in Luxemburg staakten de stemmen, zodat de Europese Commissie nu de knoop kan doorhakken. Verburg, die zelf voorstemde, verwacht dat het dagelijks bestuur van de EU de maïssoorten zal toelaten, omdat het Europees agentschap voor voedselveiligheid EFSA de betreffende maïssoorten veilig heeft verklaard voor mens, dier en milieu. De commissie volgt doorgaans het advies van EFSA.

Verburg is blij dat de Europese Commissie binnenkort zal voorstellen om de lidstaten zelf te laten beslissen over de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Nederland heeft daar eerder op aangedrongen. De Europese Commissie zou volgende week met haar nieuwe plan naar buiten komen.

Over het toelaten van gengewassen bestaat al jaren grote verdeeldheid tussen de EU-lidstaten. Landen als Hongarije en Oostenrijk voelen daar helemaal niets voor, terwijl andere lidstaten, waaronder Nederland, vooral kijken naar de adviezen van EFSA.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  En dan En dan.Is het hek van de dam.als het goed gekeurd word.dan mag daarna alles.
  De weg van de minste weerstand is dat.Kunne de ministers dan weer rustig verder rusten.want er hoefd daar dan nooit meer over gedacht te worden
  Groeten

 • no-profile-image

  m delange

  Gen mais kan heel makkelijk zijn vooral als het gaat om onkruid controle je pakt alles in eenkeer aan Wij gebruiken al jaren roundup redy maiszaad daarom snap ik al die weerstand niet tegen dit soort produkten in europa je bent niet verplicht om alleen deze produkten te gebruiken je hebt als boer de keuze RR of traditioneel Wij wisselen om het jaar Fijt is wel dat spuiten met RR je veel goedkoper uit bent dan met traditionele middellen omdat je vaak een mix moet gebruiken Groeten uit ontario

Of registreer je om te kunnen reageren.