Home

Achtergrond 1 reactie

EU roept Rusland op af te zien van protectionisme

De Europese Unie en Rusland hebben afgesproken hun economische relaties te verdiepen.

De EU verbindt hieraan wel de voorwaarde dat Rusland niet zijn toevlucht neemt tot protectionistische maatregelen.

Dat is de uitkomst van de Europees-Russische top, die maandag en vandaag gehouden werd in het Russische Rostov. De beide machtsblokken besloten daar tot een nieuw 'partnerschap voor modernisering', dat de komende tijd verder wordt uitgewerkt. Het steekt Nederland dat de Russen onlangs onverwacht aankondigden fytocertificaten van de KCB voor groenten en fruit niet langer te accepteren. De Russen hebben nog steeds geen verklaring gegeven, en Nederland wacht op onderhandelingen.

De EU-leiders spraken hun onverminderde steun uit voor een snelle toetreding van Rusland tot wereldhandelsorganisatie WTO. Naast economie en handel hebben ook energie en klimaatverandering prioriteit in de onderlinge betrekkingen.

Recente cijfers van statistisch bureau Eurostat laten een terugval in de handelsbetrekkingen zien in 2009, na een periode van groei tussen 2000 en 2008. De EU exporteerde vorig jaar voor 66 miljard euro naar Rusland; daartegenover stond import ter waarde van 115 miljard euro.

Nederland is een van de belangrijkste handelspartners voor Rusland, na Duitsland. Nederland exporteerde in 2009 voor 4,7 miljard euro naar Rusland; de importwaarde bedroeg 14,2 miljard euro. Met 9,5 miljard euro heeft Nederland van alle EU-lidstaten het grootste handelstekort met de Russen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    zomaar 2 producten, http://tinyurl.com/39n8mnw kipfilet uit Rusland http://tinyurl.com/32uy9et melkpoeder uit Rusland. Dus de Russen mogen niet protectionistisch zijn, maar de EU wel?????Of wil je tegen Poetin zeggen: Omdat wij je gas afnemen, mogen wij de EU markt beschermen tegen landbouwproducten uit Rusland?

Of registreer je om te kunnen reageren.