Home

Achtergrond 226 x bekeken 2 reacties

’EU-landen kunnen landbouwsubsidie verliezen’

De Europese Unie kan de subsidies voor landbouw, visserij en regionale ontwikkeling opschorten voor landen die de Europese begrotingsregels schenden.

Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie woensdag wil presenteren.

Het document, voorbereid door EU-commissaris Olli Rehn (Economische Zaken), is de nieuwste stap in een debat dat moet helpen om Brussel meer grip te geven op de nationale begrotingen. Aanleiding is het enorme tekort in Griekenland, dat jarenlang de begrotingsregels heeft geschonden.

Rehn stelt echter niet voor om het stemrecht van de landen in EU-raden op te schorten. Duitsland en Frankrijk hadden dat eerder geopperd.

De EU-regels bepalen dat elk EU-land het begrotingstekort moet beperken tot 3 procent van het bruto nationaal product. De staatsschuld mag hooguit 60 procent zijn. De meeste EU-landen voldoen daar momenteel niet aan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lanbouwsubsidies naar gallileo en niet naar

  Als landbouwsubsidies aan een land die de begrotigsregels overschrijdt niet uitbetaald krijgt . Zullen daar de inkomens van de boeren niet te veel van verlagen?
  De meeste boeren overschrijden haar begroting toch nooit?
  Landbouwsubsidies zijn er om te sturen; maar zo komt het stuur aan de achterkant in de auto terecht.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Kijk, dat is nog eens doorpakken. Landen aanpakken op overtreding van de regels. Krijgt Nederland eens waar voor zijn geld!

Of registreer je om te kunnen reageren.