Home

Achtergrond 216 x bekeken

EU krijgt tekort aan brouwgerst

De EU krijgt een tekort aan brouwgerst. Volgend seizoen 2010/2011, dat op 1 juli start, wordt 300.000 ton minder brouwgerst geproduceerd dan er wordt verbruikt of geëxporteerd naar derde landen.

Dat zei directeur Han van der Veen van mouterij Holland Malt gisteren op een bijeenkomst in Mijnsheerenland van het Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier. Van der Veen noemt drie oorzaken voor het verwachte tekort. ”Akkerbouwers hebben veel minder gerst gezaaid vanwege de lage prijzen van dit seizoen. Bovendien is Brussel per 1 juni gestopt met de interventieopkoop van gerst. Daardoor is de bodem weg onder de gerstmarkt. En de hectare-opbrengsten zijn dit jaar naar verwachting lager.”

Of het tekort aan brouwgerst gaat leiden tot sterke prijsstijgingen, vindt Van der Veen moeilijk te voorspellen. ”Niemand weet precies hoe groot de voorraad brouwgerst is in de EU. Bovendien stagneert de bierconsumptie in de Europese Unie. Positief is dat de lage eurokoers zorgt voor een grotere export. De brouwgerstprijs voor levering in januari tot februari 2011 ligt nu op 140 euro per ton. Afgelopen seizoen zakte de prijs tot onder de 100 euro.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.