Home

Achtergrond

EU gaat import illegaal gekapt hout verbieden

De import van illegaal gekapt hout in de EU wordt strafbaar.

Het Europees Parlement heeft daarover woensdag een akkoord bereikt met de regeringen van de lidstaten. De EU-landen hadden aanvankelijk een minder vergaand voorstel op tafel gelegd, maar het Europarlement wist er in de onderhandelingen toch een algeheel verbod uit te slepen.

D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy spreekt van "een belangrijk signaal naar landen waar op grote schaal illegale houtkap plaatsvindt''. Het importverbod moet de ontbossing tegengaan, een van de oorzaken van het klimaatprobleem.

Minister Gerda Verburg pleitte eind vorig jaar tijdens een bijeenkomst van landbouwministers al voor een totaalverbod. De andere lidstaten wilden toen alleen akkoord gaan met maatregelen om het gebruik van illegaal hout zoveel mogelijk te weren. Verburg stemde als enige tegen dit plan.

Het voltallige Europees Parlement moet zich nog uitspreken over het verbod op de import van 'fout' hout. Dat gebeurt volgende maand. Naar verwachting is er brede steun.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.