Home

Achtergrond 295 x bekeken

EU-commissaris Ciolos ziet belang van jonge boeren

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil jonge boeren centraal stellen bij de herziening van het Europese landbouwbeleid.

Die toezegging deed hij tijdens een bedrijfsbezoek bij een jonge ondernemer in het Spaanse Merida.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Europese jonge boerenorganisatie Ceja, waarbij ook de NAJK is aangesloten. "Jonge ondernemers hebben het meeste recht van spreken over de toekomst van het landbouwbeleid", zei Ciolos. Slechts 7 procent van de boeren is jonger dan 35 jaar, reden voor Ciolos om deze groep meer ruimte te bieden.

Joris Baecke, NAJK- en Ceja-voorzitter, heeft met Ciolos afgesproken dat in aanloop naar de hervormingen wordt berekend wat de gevolgen van het beleid zijn voor jonge boeren. "Deze ondernemers hebben het financieel zwaar door bedrijfsovername. Ook willen ze innoveren en moderniseren. Alle Europese jonge boeren zitten hierbij in dezelfde situatie", aldus Baecke.

Hij vindt dat de jonge boeren voorop moeten lopen in de discussie over het GLB en die niet gestuurd moet worden door de economische crisis. Baecke spreekt morgen voor de EU-ministerraad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.