Home

Achtergrond 525 x bekeken 5 reacties

Dure big is zijn geld niet waard

Hoe duurder de big, hoe lager de voerwinst.

Dat blijkt uit een analyse van de jongste Agrovision-cijfers. Te zien is dat dure biggen niet gecompenseerd worden met een hogere opbrengstprijs of betere technische cijfers. Elke euro die meer wordt betaald voor een big, gaat direct ten koste van het rendement. Hoewel individuele bedrijven hiervan kunnen afwijken, is deze trend onmiskenbaar aanwezig. Zo ligt de voerwinst op bedrijven die afgelopen jaar om en nabij de €50 betaalden voor een big, liefst €10 lager dan op bedrijven die €43 tot €45 betaalden voor een big.

Dat vleesvarkenshouders steeds meer moeite hebben om een betaalbare big in het hok te krijgen, heeft te maken met de alsmaar oplopende toeslagen. Dat speelt vooral bij de grotere vleesvarkenshouders die een vaste relatie nastreven met een grote vermeerderaar. "De prijs voor deze grote koppels biggen wordt flink opgedreven door de vraag vanuit Duitsland", vertelt Gerben Schrijver van DLV. Navraag leert dat Nederlandse vermeerderaars momenteel met grote koppels Piétrain-biggen vlot €6 op de Niedersachsen-notering krijgen, oplopend tot €10 per big. Dat zorgt ook voor een pittige prijs in Nederland.

Vanwege de vraag naar grote koppels biggen in Duitsland is de koppelgrootte een belangrijk aspect bij het bepalen van de toeslag. Vanaf een bedrijfsomvang van 300 zeugen stijgt de toeslag met €0,75 tot €1 per big bij elke 100 zeugen extra. Kleinere bedrijven kunnen met een meerwekensysteem een hogere toeslag krijgen. De enorme focus op koppelgrootte is bedrijfsadviseur Erik van der Hijden van Abab Accountants een doorn in het oog. Koppelgrootte alleen zegt volgens hem niets over kwaliteit. "Een kleiner aantal biggen hoeft kwalitatief niet onder te doen voor een groter koppel." Dat vleesvarkenshouders toch fors betalen voor grote koppels biggen, heeft volgens Van der Hijden te maken met de voorkeur om de biggen van één leverancier te betrekken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ad

  Weer helemaal een verkeerde discussie!!
  Het gaat om kwaliteit. Onvoorstelbaar dat hier steeds een discussie over is en niet over de voerprijzen.
  De marge's in het voer liggen n.l. nog al wat hoger dan bij de vermeederaar.
  Wat is een goede big? Let vooral op het produktie getal, daar kun je echt geld mee verdienen.
  Het wordt hoog tijd dat daar voor betaald gaat worden i.p.v. voor de grote aantallen.

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  daar snap ik niks van bij mij is het omgekeerd trouwens voerwinst zegt niks
  dan begint het pas maar extreem dure
  stallen bouwen en adviezen opvolgen van onze slimme adviseurs dat is zeker alles waard de big is een grondstof zonder big geen varken je kunt beter beginnen bij de adviseurs te korten
  in plaats van bij de grondstoffen

 • no-profile-image

  grensboer

  In het artikel worden bedrijven van 3000 varkens als groot beschouwt. Deze leggen 160 biggen per week op, hetgeen een bedrijf met 300 zeugen produceert. Aan dit alles is niks groots aan en zodoende klopt er van het vergelijk ook niets. Er worden kleine koppels met hele kleine koppels biggen vergeleken. Grote koppels zo die op Duitsland gaan variëren van 500 tot 1000 stuks.

 • no-profile-image

  Jopke

  Die toeslagen op biggenprijzen lijken WERKELIJK nergens op! En vionvertegenwoordigers maar roepen dat het nog wel hoger kan...

 • no-profile-image

  Gerard

  Eindelijk eens een nuchtere berekening. Al die boeren die alleen maar grote koppels willen, alleen maar naar technische cijfers. Het gaat om de knikkers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.