Home

Achtergrond

Duitsland bewaakt in- en uitgaande meststromen

Het Duitse landbouwministerie wil op aandrang van de deelstaten de bewaking van het handelsverkeer met mest opschroeven via een registratie- en meldplicht voor zowel kopers als verkopers.

Bewindsvrouw Aigner volgt met het initiatief in grote lijnen het concept dat eerder al door de Bondsraad – de deelstatenkamer – is gelanceerd. Er komt onder meer wel een grens, in die zin dat het moet gaan om meer dan 200 ton per jaar per bedrijf, voordat er papierwerk moet worden verricht. Ontvangers die van de aanbieder al de nodige papieren omtrent de aard en inhoud van de partij hebben gekregen, hoeven niet nog zelf een keer achter de schrijftafel plaats te nemen.

Hoofddoel is en blijft te kunnen vaststellen waar de mineralenstromen vandaan komen en terechtkomen. Met name uit Nederland komen forse hoeveelheden naar Duitsland, zo menen de Duitsers te weten. Zodra mest van buiten een bepaalde deelstaat komt, geldt altijd een meldplicht, aldus de opzet van Aigner.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.