Home

Achtergrond

Duitse aardappelteler teelt dit jaar meer op contract

De verschuiving van de aardappelteelt voor de versmarkt naar contractteelt voor verwerkingsdoeleinden zet dit jaar verder door in Duitsland.

Dat zegt Christoph Hambloch, aardappelmarktanalist van het Duitse agrarische marktbureau AMI.

Volgens Hambloch was de verschuiving vorig jaar al markant. De overschakeling van de speculatieve afzet naar vaste afzetkaders is voor de aardappeltelers niet onvoordelig geweest. De vraag naar aardappelen voor onder meer de frites- en chipsindustrie verliep vlot.
Het Duitse aardappelareaal als geheel groeit dit jaar ten opzichte van vorig jaar licht. Voor een raming van de hoofdoogst is het echter nog te vroeg.
Bij de huidige areaalontwikkeling is de aardappelmarkt in grote lijnen echter in principe in evenwicht. ”Problemen met een overaanbod kunnen ontstaan in 2012 als de zetmeelaardappelteelt de Europese steun kwijtraakt. De vrees is dat een aantal fabrieksaardappeltelers dan overschakelt op consumptieaardappelen. Dat zou niet goed zijn”, aldus Hambloch.

Of registreer je om te kunnen reageren.