Home

Achtergrond

Droogte leidt tot maatregelen

De brandweer heeft in verschillende provincies maatregelen getroffen wegens de aanhoudende droogte.

Zo geldt in de regio Twente en een aantal andere gemeenten in de provincie Overijssel sinds dinsdag een verbod op open vuren en heeft de brandweer van Midden- en Noord Limburg 'code rood' ingesteld, wat betekent dat er in die regio meer brandweerwagens worden ingezet.

In de gebieden waar een stookverbod van kracht is zijn open vuren niet toegestaan en mag er van verleende stookvergunningen geen gebruik gemaakt worden. Barbecuen is wel toegestaan, maar de brandweer vraagt mensen wel voorzichtig te zijn. Met patrouillevluchten worden de bossen in onder meer Dalfsen en Ommen extra in de gaten gehouden, meldden de Overijsselse gemeenten. Ook Twente houdt vanaf woensdag patrouillevluchten. Lokale brandweerkorpsen zijn extra alert vanwege de aanhoudende droogte, zo liet de brandweer weten.

In Zuid-Limburg zijn er geen speciale maatregelen van kracht, behalve voor de Brunssumerheide in Zuid-Limburg. Bij een brandmelding in dat gebied worden tegelijkertijd meerdere en zwaardere voertuigen ingezet, wordt er groot watertransport geregeld en rijden brandweerwagens van meerdere kanten tegelijkertijd aan, zo meldde een woordvoerster van de brandweer.

Het warme weer heeft niet alleen gevolgen voor de brandveiligheid. Waterbedrijf Vitens heeft last van de grote vraag naar water. Hierdoor neemt in sommige gebieden de waterdruk af, zo liet het bedrijf dinsdag weten. Vitens roept inwoners van Overijssel en Gelderland en inwoners van de Utrechtse Heuvelrug op het waterverbruik te beperken. Zo vraagt het waterbedrijf de inwoners van die gebieden activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes en het wassen van auto's tot een minimum te beperken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.